Начало Общество Конкурс за нотариус ще има и в Панагюрище

Конкурс за нотариус ще има и в Панагюрище

СПОДЕЛИ

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли и последната жалба срещу заповедта за провеждане на конкурс за 52 места за нотариуси в цялата страна.

Тя беше огласена още през януари 2023 г., но беше обжалвана в различните ѝ части от действащи нотариуси.

През октомври ВАС окончателно остави без разглеждане жалбите на нотариуси от Шумен, Павликени, Силистра, Бяла, Велинград, Царево, Велинград и Радомир. Оставаше само да се произнесе за обявяването на конкурс за едно място в Девин, за което имаше две жалби. С определения, постановени в рамките на няколко дни (виж тук и тук), върховните съдии сложиха край и на спора за мястото в Девин и съдебната сага с обявяването на конкурса приключи.

Както е известно, проектът на заповед за провеждането му беше издаден от служебния министър на правосъдието Крум Зарков. Оттогава измина почти една година и ръководният екип във ведомството се смени, немалко нотариуси бяха преместени, има и починали и тепърва ще стане ясно дали и новите управляващи имат намерение да го проведат.

Със заповедта на Зарков е планиран конкурс за четири места в София, по две в Ардино, Асеновград, Добрич, Ивайловград, Казанлък, Карлово, Момчилград, Омуртаг, Разград и Ямбол и по едно в Айтос, Берковица, Бяла, Бяла Слатина, Велики Преслав. Велинград, Видин, Гълъбово, Девин, Димитровград, Златоград, Карнобат, Котел, Крумовград, Кула, Монтана, Никопол, Павликени, Панагюрище, Радомир, Русе, Силистра, Сливен, Сливница,  Трън, Тутракан, Царево и Шумен.

Последният конкурс за нотариуси беше обявен през май 2018 г., но след провеждането му, не бяха заети всички вакантни места. Тогава заради слаби резултати от изпитите не бяха назначени нови нотариуси във Велики Преслав, Котел, Крумовград, Омуртаг и Харманли, а в Ивайловград беше запълнено само една от двете свободни позиции.