Начало Общество Лилиумът – аристократът в градината!

Лилиумът – аристократът в градината!

СПОДЕЛИ
Източник на изображението: dutchbulbs.co.uk

Елегантен и красив – лилиумът е едно от най-обичаните цветя. Той ще Ви предложи такова изобилие от багри и сортове, че със сигурност ще се затрудните да изберете, кой да засадите. Отглеждани в градината, освен красота, лилиумите разпръскват и нежен аромат. С тях ще може да оформите красиви букети и оригинални флорални композиции. 

В нашия сайт ще намерите добре познатите и обичани сортове лилиуми, заедно с най-новите разработки на  селекционерите. Ще се изгубите в морето от видове: азиатски, ориенталски,  тромпет, мартагон и любимците на нашите клиенти – дървовидните лилиуми. Те достигат височина до впечатляващите 180 см. Търсени са и ниските видове, които пък много градинари отглеждат в саксия. Предлагаме и лилиуми без аромат, за хората, които харесват и искат да отглеждат тези цветя, но имат алергия.

 

Място

Лилиумите се отглеждат лесно дори и от начинаещи градинари. Те виреят добре на едно и също място в продължение на години и не обичат да бъдат местени. Затова е добре да изберете мястото на първоначалното им засаждане, съобразявайки се с техните изисквания. А те са: да има достатъчно слънчева светлина и да е защитено от вятър и течение. Почвата трябва да е плодородна и с добър дренаж. Лилиуми може да засаждате през пролетта, есента и лятото.  

Поливане

Лилиумите не обичат нито засушаването, нито преовлажняването. Най-добре е да ги поливате, когато почвата около тях засъхне. Лилиумите имат нужда луковицата им да е на сянка, а горната част на цветето на слънце. Затова агрономите препоръчват около лилиумите да засеете ниски цветя. 

Подхранване

Съветваме Ви за подхранването на тези красиви цветя да се доверите на специалните торове за луковични растения. Те съдържат всичко необходимо за правилното им развитие. В sortovisemena.bg ще намерите всичко за отглеждането на лилиумите – торове, стимулатори на цъфтежа, керамзит (дренажни камъчета), торф и др.

След цъфтежа

Важно е да премахвате прецъфтелите цветове, за да цъфти обилно вашият лилиум. Отрязвайте стъблото под ъгъл, за да се стича водата, а да не остава и да става причина за появата на болести. 

Когато прецъфтят всички цветове, трябва да намалите и постепенно да спрете поливките. Някои лилиуми са студоустойчиви и може да зимуват в градината, като е добре да ги мулчирате, за да ги защитите. На други сортове трябва да извадите луковиците и да ги съхранявате на закрито. 

Източник на изображението: dutchbulbs.co.uk

В саксия

Някои по-ниски сортове лилиуми, които предлагаме в нашия онлайн магазин, могат да се отглеждат и в саксия и да ви радват с цветовете си у дома. Те нямат по-специални изисквания при отглеждането си от другите стайни растения. 

Много търсени са и дървовидните лилиуми. Те са високи, подобно на дръвче, и цъфтят с едри и красиви цветове. 

Любимци на клиентите ни са и кичестите лилиуми – пиршество от багри!

Разгледайте каталога ни и се свържете с нашите агрономи, от които ще получите помощ и съвет, за да отгледате красиви лилиуми.