Начало Общество МКБППМН отбелязва международния ден на безопасен интернет

МКБППМН отбелязва международния ден на безопасен интернет

СПОДЕЛИ

МКБППМН отбелязва международния ден на безопасен интернет, който тази година е на 6 февруари и насърчава по-безопасното и по-отговорно използване на онлайн технологиите от деца и млади хора по целия свят.
Във връзка с това, от МКБППМН към Община Панагюрище обръщат вниманието към
проблемите на кибератаките и кибертормоза над деца.

1)Бъдете внимателни с прикачените файлове, особено ако ползвате програми за чат, които позволяват изпращането на файлове, както и прикачени файлове по електронна поща. Ако получите електронна поща от непознат с прикачен файл или линк, най-доброто решение е да не сваляте и да не кликате на нищо от съобщението.
2) Винаги използвайте сигурни пароли. Препоръчително е да имате различни и силни пароли за различните Ви акаунти, като съветваме да ги сменяте често. Ако откриете нещо нередно, докладвайте незабавно за нередности.
3) Бъдете предпазливи, особено ако някой непознат Ви съобщи, че сте спечелили от лотарията например. Вашата банка никога няма да поиска да изпращате лична и чувствителна информация по електронна поща. Една добра антивирусна програма може да засече подобни опити за измама и заедно с малко предпазливост от Ваша страна, да избегнете подобни „капани“.

Интернет е социална среда, макар и виртуална. Там не е рядко явлението кибертормоз -всякакъв вид електронна комуникация (имейли, чатове, есемеси, мобилни телефони, социални мрежи и др.), която съзнателно насажда враждебно или оскърбително отношение към човек (или група), заради раса, етнос, религия, потекло, сексуална ориентация или други личностни характеристики.

Кибертормозът може да бъде жесток, постоянен и всеобхватен, да създаде уронваща достойнството или застрашаваща физическото съществуване среда. 70% от децата казват, че са в нета между 1 и 3 часа. 60% от децата споделят, че са получили покани за приятелства от непознати. 30% казват, че са поканени на срещи навън. 59 процента от децата са жертва на кибертормоз. 12,5 процента от наранените от него деца крият, че са жертва. 56% от децата твърдят, че кибертормозът има реални последици.
Затова е необходимо родителите да подкрепят децата в изграждането на умения за общуване
и боравене с огромно количество информация, за да са сигурни, че малките са в безопасност.
Ето как:
4) Интересувайте се какво прави детето Ви в интернет!
Oтделeте време да сърфирате заедно, да изследвате нови приложения и сайтове или да играете заедно на любимите му игри. Нека Ви разказва и показва какви игри харесва и как се играят. Може и на Вас да Ви харесат. Това е чудесен начин да разберете какво прави детето.
Ви в интернет, с кого и как се свързва там. Така ще сте по-осведомени и ще изградите по- голяма близост и доверие с детето си.
5) Разговаряйте се с детето си повече.
Избягвайте комуникация тип „разпит“. За целта е добре въпросите да не са осъдителни, а да са добронамерени и да показват искрен интерес и непринуденост. Ето няколко примерни
въпроса:
– В какви сайтове и приложения влизаш? Разкажи ми повече за тях.

– Какво ти харесва в тези сайтове и приложения?
– Иска ли се регистрация, за да влезеш в тях?
– Какво освен имейл е нужно, за да се регистрираш ? (Дали сайтът изисква име, адрес,телефон, други лични данни? Това е удачен момент да разкажете на детето какво са „лични данни“ и кои не е добре да бъдат споделяни в интернет).
– Хайде да разгледаме заедно какви са възможностите за настройки на профила ти? А как можеш да потърсиш помощ или съвет?
6) От техническа гледна точка има няколко начина да повишите сигурността за Вашето дете:
– Инсталирайте приставката WOT (Web of Trust) към браузъра на настолния компютър или лаптоп, който използва детето ви. Тя маркира (на принципа на светофара – зелено, жълто,червено) нивото на безопасност на всеки сайт, който се появява при търсене, в социалните мрежи или при други публикации. Има и мобилен вариант, който комбинира браузър със защита.
– За мобилните устройства (смартфон и таблет) може да инсталирате Dolphin браузър, който е сигурен и добре защитен, или да изтеглите Ultimate flag като отделно приложение.
– При най-малките деца (до 9-10 години) препоръчваме използването на програми за
родителски контрол.