Начало Култура МС “Елинор” и Marching Stars Marching Band достойно представиха страната ни в...

МС “Елинор” и Marching Stars Marching Band достойно представиха страната ни в Световния младежки музикален фестивал в град Цюрих

СПОДЕЛИ
Marching Stars Marching Band и Мажоретен състав “Елинор” участваха в Световния младежки музикален фестивал в град Цюрих, Швейцария. Фестивалът събира младежки духови оркестри и перкусионни ансамбли от цял свят, предоставяйки им възможността да изживеят изключителни емоции.
Церемонията по откриването, големият парад на оркестрите, “битката на ударните”, конкурсната програма, партито на участниците и стотиците изяви из целия град, превърнаха Цюрих във феерия от звуци, пъстри цветове и безброй усмивки. Невероятна организация за над 3000 млади музиканти съпътстваше фестивалните дни, плод на огромните усилия на Организационния комитет и стотици доброволци. 65 музикални формации от 13 държави наситиха със звука на медните духови инструменти въздуха във финансовата столица на Швейцария.

Бендът и мажоретките бяха единствените представители на България, като се представиха великолепно пред взискателните съдии и сред голяма конкуренция. В конкурса за парадна музика завоюваха сребърен медал, а в конкурса за шоу програма се класираха на трето място, което е изключителен успех за страната ни, която няма традиции в тези жанрове. И за двете категории децата бяха приготвили специална програма с престроявания и хореография. В откриващата церемония, която наподобяваше тази на олимпийските игри, Marching Stars Marching Band и Мажоретен състав “Елинор” имаха специална роля. Те бяха включени в мащабна хореография заедно с още над 100 швейцарски музиканти. Тяхното изпълнение беше оставено за бляскав финал на церемонията.
Община Клотен е една от швейцарските институции, подкрепили пътуването и престоя в Швейцария на българските деца. Като знак на благодарност те изнесоха концерт в центъра на Клотен. Заедно с тях се изявиха и Boinas Verdes – невероятен марчинг бенд от централноамериканската държава Ел Салвадор.
За първи път в историята на ударните инструменти у нас беше създадена Дръмлайн група. Това е отделяне на ударната секция от духовия оркестър и оформянето ѝ като отделен състав със специфични характеристики, който е способен да изпълнява виртуозни каденци, придружени с впечатляваща хореография. Дръмлайна на Marching Stars с ръководител Андрей Велков се впусна в “битка” (Drumbattle) с едни от най-добрите и се представи отлично. С дебюта си направо на световна сцена момчетата от бенда поставиха началото на този вид състав в България с надеждата да имат последователи и да привнесат тази традиция и у нас.
Специално за участието във фестивала към Marching Stars Marching Band се присъединиха и момичетата от Мажоретен състав „Елинор“ към ОДК – гр. Панагюрище с ръководител Елеонора Найденова. С изключителна грация, енергичност и красота те обединиха усилията си с оркестъра за представянето на зрелищни и вълнуващи изпълнения. В оркестъра се включиха деца от Младежка школа „Духов оркестър“ към НЧ „Виделина – 1865“ – гр. Панагюрище, от Младежки духов оркестър „Мирковски орли“ към НЧ „Културен подем – 2020“ – с. Мирково, и от НМУ „Любомир Пипков“ – гр. София.
Marching Stars Marching Band е създаден от Тодор Цачев през 2011г. Резултат е от дългогодишните му усилия за създаване на училищен оркестър по американски модел. В течение на годините съставът се превръща в представителен за СУ “Св. Паисий Хилендарски” – гр. Златица и Община Златица, прославяйки ги в страната и чужбина. Основната цел, заложена при изграждането му е да развие у децата чувство на отговорност, работа в екип и самодисциплина, чрез средствата на духовия оркестър и обучението по музикален инструмент.
Marching Stars Marching Band и Мажоретен състав “Елинор” благодарят на всички хора, фирми и институции, подкрепили участието им на фестивала в Швейцария – Аурубис България, Дънди Прешъс Металс Челопеч, Елаците-Мед АД, Асарел-Медет АД, Roche Bulgaria, НЧ „Виделина – 1865“ – гр. Панагюрище, НЧ „Алеко Константинов – 1897“ – гр. София, Община Клотен, Организацинен комитет на WJMF Zürich 2024.