Начало Общество Навършват се 107 години от смъртта на Райна Княгиня

Навършват се 107 години от смъртта на Райна Княгиня

СПОДЕЛИ

На 29 юли се навършват 107 години от смъртта на българката Райна Княгиня, отдала живота си в името на каузата Свободна България.

Райна Футекова е родена на 18 януари през 1856 г. в Панагюрище. Учи в родния си град и в девическото училище в Стара Загора при А. Тошева. През 1874 г. става учителка в Панагюрище. Тя е една от основателките на женското дружество “Китка” в родния си град. Едва 20-годишна Райна е помолена от Георги Бенковски да ушие знамето на въстаниците. По време на Априлското въстание 1876 г. носи извезаното от нея и тържествено осветено от поп Груйо знаме на шествието в Панагюрище (за което получава прозвището Княгиня).

След края на Априлското въстание Райна е заловена от турската власт. В пловдивския затвор тя е бита и малтретирана повече от месец. Това е отразено в репортажите на американския журналист Джанюариъс Макгахан. След намеса на дипломатите на западни държави турският жандарм освобождава българката. Тя е изпратена в Москва, където учи три години медицина и става първата дипломирана акушерка в България. В Русия пише своята автобиография, която излиза първо на руски език.

През 1934г. е преведена и на български.Митрополит Климент кани бележитата българка за учителка в Търново. Три години след това Райна Княгиня се връща в Панагюрище. Там тя се омъжва за Васил Дипчев. Не след дълго семейството се мести в Пловдив. През 1898г. Васил Дипчев е избран за народен представител и те заживяват в София заедно с петимата си синове. Скоро Дипчев е задържан заради политически гонения. Няколко месеца след това и умира от побой. Райна остава сама с петимата си синове и едно момиче, което осиновява.

И петимата стават офицери от българската армия. Райна Княгиня умира на 29.07.1917г. на 61 години.