Начало Култура Нов спор за Панагюрското съкровище: Съветници от Пловдив искат то да се...

Нов спор за Панагюрското съкровище: Съветници от Пловдив искат то да се върне за постоянно в града им

СПОДЕЛИ

Днес пловдивският общински съвет трябва да реши дали да подкрепи с декларация завръщането на Панагюрското златно съкровище за постоянно в Пловдивския археологически музей

Пловдив отново настоява Панагюрското златно съкровище да остане в Регионален археологически музей в града. На сесията на Общинския съвет в града ще се гледа предложението на групата общински съветници от „Браво Пловдив“, с което те предлагат да се гласува специална декларация, за да не се допусне подписване на нов договор, подобен но доскоро действащия, с който съкровището да се съхранява в Националния исторически музей. Предложението вече е минало през комисиите на съвета.

„Ние настояваме такъв нов договор да не бъде подписван. Регионалният археологически музей в Пловдив има необходимия експертен екип и инфраструктура, за да се грижи за Панагюрското съкровище“, заяви пред Радио Пловдив общинският съветник от „Браво Пловдив“ Борислав Инчев.

От групата на „Браво Пловдив“ смятат, че ако Панагюрското златно съкровище стане постоянна част от експозицията, то ще допринесе за увеличаване на туристическия интерес към града ни.

А Регионалния археологически музей в града има всички условия да го съхранява, потвърди пред Радио Пловдив директорът на музея Костадин Кисьов, директор на музея. Той обаче предупреди, че този въпрос не трябва да бъде политизиран.

„Панагюрското златно съкровище е собственост на РАМ-Пловдив. То е открито през 1949 година и е заведено още тогава в инвентарната книга на музея. На практика то е наша собтвеност и е било експонирано до 1974 година в мезуя. След това то е взето в НИМ, а по-късно имахме договор с бившия директор на музея, с който регламентираме отношенията между двата музея. Тоест то се експонира в НИМ, а в определени периоди през годината, идва в Пловдив“, обясни Кисьов.

Неговото категорично мнение е, че Панагюрското златно съкровище трябва да се върне в РАМ-Пловдив. Той обаче подчерта, че по този казус се произнасят и други органи.

Мястото на Панагюрското златно съкровище е в Националния исторически музей (НИМ). То е собственост на държавата, каза министърът на културата Найден Тодоров в „Тази сутрин“ по бТВ. Днес пловдивският общински съвет трябва да реши дали да подкрепи с декларация завръщането на Панагюрското златно съкровище за постоянно в Пловдивския археологически музей.

Тодоров обясни, че когато съкровището е открито в Панагюрище, то първо е занесено в местния музей и след това е прехвърлено в Пловдив, но е уведомен и НИМ. По думите му Националният исторически музей може по-добре да презентира съкровището на света.

„Това съкровище беше в Лувъра, беше в Британския музей, предстои излагането му в Гети музея в Лос Анджелис. Това може ли един регионален музей да го направи?“, каза Тодоров.

Той уточни, че в Регионалния исторически музей в Пловдив има малко над 20 служители, а бюджетът на музея няма и 1 милион лева. За сравнение НИМ има над 150 служители и над 5 млн. бюджет.

„Панагюрското златно съкровище е национална ценност. За мен националната ценност трябва да бъде презентирана по света“, смята министърът.

 В същото време Тодоров уточни, че музеят в Пловдив получава пари от пътуванията на съкровището по света. Той определи казуса като „измислен“ и каза, че връщането му в Пловдив няма да е градивно действие.