Начало Култура ОБИЧНИЯТ БЪЛГАРСКИ БАРД КРАСИМИР ЙОРДАНОВ ПЯ В ПАНАГЮРИЩЕ

ОБИЧНИЯТ БЪЛГАРСКИ БАРД КРАСИМИР ЙОРДАНОВ ПЯ В ПАНАГЮРИЩЕ

189
0
СПОДЕЛИ

Под наслов „Да прегърнеш необятното“ на 7 април в Литературния салон „Виделина“ премина авторският концерт на популярния поет и бард Красимир Йорданов – Див козел. Той зарадва публиката както с лиричните, така и със сатиричните си песни, изпълнени под съпровод на акустична китара.

Между изпълненията на песните гостът прочете свои стихове, разказваше за себе си, отговаряше на въпроси на водещия и на публиката, изпя и песента „Духът на дивия козел“,откъдето идва и популярният му прякор.

Акцент на вечерта бяха песните от новия албум „Свещ“, който включва не само изцяло авторски песни, а и песни, композирани от Краси Йорданов по текстове на български поети. Прозвучаха песни по стихотворения на Иван Динков, Николай Милчев, Димитър Гачев, Петър Анастасов, Миряна Башева, Георги Борисов, Венцислав Василев, Яна Кременска, Иван Пейчев. Бардът Борис Жеков – приятел на Краси и на Литературния салон се включи и в дует двамата изпълниха песента „Скитник“ от репертоара на незабравимия Пламен Ставрев. Дискът е реализиран в колаборация с Павел Йорданов – племенник на Краси. Записът е осъществен в Sunshine Studio – Пловдив, а заглавието „Свещ“ идва от едноименната песен по текст на Борис Пастернак, която също бе включена в концерта. След срещата, Красимир Йорданов раздаде автографи върху картичка, специално включена в диска.

Красимир Йорданов е роден в Бургас, живял е в Пловдив и в чужбина, а в момента живее и твори в град Варна. Издал е 4 поетични книги, 4 диска с авторски песни, има 4 деца. Още с първата си книга „Лунясвам“ печели наградата за сатира „Южна пролет“, а за стихосбирката „Римувани бургазми“ получава наградата „Ерато“ за любовна лирика. Участва редовно във фестивалите на изпятата поезия, в които печели множество награди, между които голямата награда на „Бардфест – Ловеч“, „Солени ветрове – Бургас“, наградата „ПоКи“ на фестивала в Харманли, наградата за сатирична песен „Чудомир“ от фестивала в Казанлък и др. Самият той е вдъхновител и организатор на бардфест на името на Хачо Бояджиев, който се проведе за пръв път 2022 в гр. Нови пазар. Красимир Йорданов не само се стреми да прегърне необятното, но със своята щедра душа разпознава таланта и подава ръка на не един и двама млади изпълнители, които днес са утвърдени имена в обществото на поетите с китара, което му прави чест.

Освен че трупа награди, Красимир Йорданов колекционира хубави песни и хубави спомени. В първото се убедихме, когато след концерта, на вечеря в уютното пространство на ресторант „Орфей“ концертът намери своето неочаквано, но предвидимо продължение, когато Красимир Йорданов и Борис Жеков по желание на посетителите изпълняваха всяка песен от репертоара на български и чужди певци и групи. В импровизираното парти се включиха Стайо Гарноев и Стоян Стоянов, а на моменти и всички присъстващи. Благодарим на Александър Иванов, че позволи това да се случи. Що се отнася до второто, надяваме се, че гостуването в Панагюрище ще обогати колекцията му от хубави спомени и той с радост ще се връща тук. Дори още тази есен – за участие в панагюрската среща на поетите с китара, която НЧ“Виделина-1865“ организира за втори път.

dav