Начало Без категория Откриха паметната плоча на Райна Княгиня пред „Майчин дом“ (СНИМКИ)

Откриха паметната плоча на Райна Княгиня пред „Майчин дом“ (СНИМКИ)

404
0
СПОДЕЛИ

Репортаж от събитието и снимки: Мария Бегова

С молебен и водосвет на 18.12.2023г., в 11:00 часа, беше официално открита паметната плоча на Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева, позната на всички българи като Райна Княгиня.

В откриването се включиха организаторите, представители на акушеро-гинекологичната болница „Майчин дом“, дарители, а също и панагюрци, живеещи в София.

Свещеникът благослови родолюбивата инициатива и отправи молитва за здраве на всички деца и техните родители, за мирни дни и благодатен труд и благослов за всички добри земни дела. Накрая поръси със светена вода, както паметния знак, така и всички присъстващи на церемонията, включително и малките Николай и Рая, които претворяваха Княгинята и Бенковски и спечелиха симпатиите на всички.

Паметната плоча е разположена в зелената площ пред главния вход на „Майчин дом“. Изработена е от черен мрамор и е с размери 80 на 60 см, дебелина на мрамора 6 см и надпис: „В памет на Райна Княгиня (18.01.1856 – 29.07.1917) За нейния принос към родилната грижа в България, както и за създаването на първата акушеро-гинекологична болница в страната. От признателни панагюрци“

Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева е дипломирана акушерка, била е член на ръководството на Акушерската организация в София и на два пъти е неин председател. След създаването на „Майчин дом“ през 1903 година, тя работи в него и ръководи курсове за медицински сестри. До края на живота си посещава по домовете и помага на родилки. На фасадата на къщата, в която е живяла в София от 1909 до смъртта си през 1917 г.е поставен паметен надпис.

Освен паметния знак, признателните панагюрци даряват на болницата и портрет на Райна Княгиня, нарисуван от художника Нистор Хаинов. Подаръкът бе приет от главна акушерка Паолина Мирчева, която се обърна с топли думи на благодарност към организаторите, дарителите и присъстващите на събитието. На плочата бяха поднесени цветя и два зелени храста, които ще бъдат посадени в съседство.

От името на организаторите говори Николина Караилева, която подчерта, че тази плоча нямаше да я има без подкрепата на панагюрци, на които от свое име благодари.

Да припомним, че инициативата за поставяне на паметната плоча и дарителска кампания е на Десислава Николаева. Пръв помощник в реализацията на идеята става нейната майка Николина Караилева, която популяризира добрата инициатива сред панагюрската общественост събира финансовите средства. Организацията по изработване и поставяне на плочата е изцяло на Десислава Николаева, която със съдействието на Нели Жекова – ПР на акушеро-гинекологичната болница „Майчин дом“, реализираха тази чудесна идея.

Прави чест на панагюрци, че се отзоваха и събраха необходимата сума за по-малко от седмица. Нека благодарим на дарителите, всеки от които е получил специална значка. Нека и занапред добри каузи да обединяват гражданите на града. Истинската гражданска позиция е единението в името на просперитета и съвременната слава на Панагюрище.