Начало Култура Поетичната вечер ”Чудесата никога не свършват. С поезия и любов. Предколедно” стопли...

Поетичната вечер ”Чудесата никога не свършват. С поезия и любов. Предколедно” стопли сърцата на стрелчанските творци

СПОДЕЛИ
На 15.12.2023 г. /петък/  от 17.00 ч. в библиотеката към НЧ „Просвещение -1871 г.“ и със съдействието на Община Стрелча  се проведе поетична вечер на  тема:   „Чудесата никога не свършват – с поезия и любов. Предколедно“. Дейно  участие взеха  членовете на литературен кръжок „Богдан Овесянин“ към читалището и местни любители на мерената реч.
На събитието присъстваха инж. Георги Павлов – кмет на община Стрелча, Боян  Ангелов – председател на Съюза на българските писатели и носител на Втората  литературна награда на община Стрелча „Богдан Овесянин“,  Анжела Димчева – поетеса, журналист, литературен критик, международен и прессекретар в Съюза на българските писатели (СБП), Емилия Казакова –  дизайнер и технически редактор в издателство „Български писател“,  Добрин Добрев – Финиотис – член на СБП и директор на  Център за българска култура „Елисавета Багряна“ в Кипър, Тони Лунгарска – поетеса и председател на  литературен клуб „Виделина“  в гр. Панагюрище, местните  творци – Мария Илиева,  Пепа Козарекова, Василка Кичукова, Добри Добрев, Михаил Неделев, Дона Лулчева, Стойко Площаков, Златка Дескова, Цветана Кунчева и други почитатели на поезията.
Кметът  инж. Георги Павлов изрази задоволството си от културното събитие и коментира, че поетичното изкуство в Стрелча допринася към националната съкровищница със своята специфична родолюбива насоченост и нежна лиричност, а местните творци винаги са били на почит. Той подчерта, че през неговия мандат Общината ще  оказва съдействие както на тях, така и на читалищните дейности.
Пред пълната зала  стрелчанските творци пресъздадоха своите мечти, чувства и виждания за любовта на жената-майка, жената-любима, жената – даряваща и получаваща любов, представиха свои стихове, от които лъхаше обич и топлина, в контраст със студената декемврийска вечер.
За приятната и задушевна атмосфера допринесе младата и талантлива Мария Илиева – общински съветник и член на литературен кръжок „Богдан Овесянин“ към читалището, която изненада всички с тематични подаръчета и баница с късмети. На фона на песента “Животът” тя напомни на  присъстващите, че животът е чудо, което трябва да ценим и чудесата са навсякъде около нас,  трябва само да успеем да ги видим. В уют  и приятелски разговор бяха споделени надежди и очаквания за предстоящите празници.
Лиричното настроение на вечерта беше подсилено от гостите Тони Лунгарска и  Анжела Димчева, които прочетоха свои творби, свързани с чудото – природа. Във връзка с морето и творчеството на Петя Дубарова,  бе отправено послание да бъдем добри винаги, не само около Коледа, и да даряваме обичта си със стиховете: ”Тогава искам сън да подаря. И свойта обич цяла”. Като съвременно чудо беше определена и любовта – истинска, чиста и всеотдайна, във всичките нейни измерения и проявления.
Срещата приключи с пожелания за здраве, споделеност и надежда за приказни Коледни  и новогодишни празници.