Начало Общество Полиция и Пожарна с мерки за началото на новата учебна година

Полиция и Пожарна с мерки за началото на новата учебна година

СПОДЕЛИ

Представители на полицията и пожарната проведоха организационни срещи с представители на РУО-Пазарджик, с директорите на училища и детски градини от целия регион. Инспекторите от звената „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност“ съвместно с екипи на полицията са извършили проверки на сградите на училищата. Акцентът е върху обезпечеността с изправни уреди за пожарогасене, наличието на свободни подходи към изходите за евакуация, инструктаж на директори и преподаватели за действия при пожар и бедствени ситуации. С особено внимание полицейските и младши-полицейските инспектори от териториалната полиция подхождат към мерките за осъществяване на стриктен пропускателен режим, изправността на средствата за видеонаблюдение, там където са вече изградени. Целта е да се осъществява  активна комуникация с директори и преподаватели по въпроси касаещи безопасността на децата.   

През цялата година са предвидени регулярни проверки на питейните и увеселителни заведения за недопускане на малолетни и непълнолетни без придружител, както и за нерегламентирана продажба на тютюневи изделия и алкохол на децата. От първия учебен ден присъствието униформени и цивилни полицаи ще бъде по-осезаемо с цел недопускане на инциденти с ученици, които идват или си отиват от училище. В обхвата на полицейските проверки са районите на училищните дворове и местата около тях за наличието на лица притежаващи или извършващи търговия с наркотици. Служители на сектор „Пътна полиция” и районните управления в Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Велинград и Септември съвместно с представители на общините вече са извършили огледи на сигнализацията с пътни знаци, вертикалната и хоризонталната маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходни ограждения. Там където се констатират нередности или пропуски незабавно се предприемат мерки за тяхното отстраняване с конкретно поставени срокове за това.   

     Стартира и традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя !”, а дните от 16 до 22 септември са обявени за Седмица за превенция на детската пътна безопасност. 

 

Решаваща роля за безопасността на децата  имат родителите, които да им припомнят основните правила за безопасно движение на децата , като пешеходци.

 

Препоръки за ученици, родители и водачи

 

За водачи

 

  1. Преминавайте с по-ниска от определената скорост, когато преминавате покрай:

– спирка за обществения транспорт;

– подлез или надлез;

– детска градина или училище;

– детска площадка;    

– спортна площадка или зала;

– парк или градина.

  1. При наближаване на пешеходна пътека бъдете в готовност да спрете.
  2. Когато давате предимство, се убедете, че не създавате предпоставки за пътен инцидент.
  3. Бъдете концентрирани, не се разсейвайте особено ако по маршрута си забележите група деца.
  4. При преминаване покрай велосипедист или водач на тротинетка, намалете скоростта и осигурете достатъчно странична дистанция.
  5. Ако не сте сигурен, че дете на пътя е забелязало приближаването на Вашия автомобил, сигнализирайте отдалече, за да привлечете вниманието му.
  6. Не очаквайте децата, които се движат по пътя винаги да имат правилно поведение. Не забравяйте, че те сега изучават правилата.
  7. Ако сте мотоциклетист, осигурете защитна каска и за пътника.
  8. Не управлявайте превозно средство, ако сте употребили алкохол или наркотични вещества.

 

За родители

 

  1. Бъдете за пример на детето си и винаги спазвайте правилата!
  2. Ако детето Ви за първи път е ученик, заедно преминете неколкократно маршрута до училище и обратно до дома.
  3. Заедно изберете най-безопасния маршрут и преминавайте през подлезите или надлезите, ако има; през по-слабо натоварени или през регулирани със светофар кръстовища.
  4. Напомняйте на детето си винаги да се движи по тротоара, а ако няма, да се движи най-вляво по платното за движение, срещу автомобилите.
  5. Когато се движите пеша, за да пресечете безопасно, задължително използвайте пешеходните пътеки.
  6. Когато сте на пешеходната пътека, винаги преди да пресечете, карайте детето да се огледа – наляво и надясно, и ако не приближава превозно средство, преминете по най-бързия начин на отсрещната страна.
  7. Учете детето си да изчаква автобуса, трамвая или тролейбуса на тротоара и да не слиза на пътя.
  8. Обяснете на детето си, колкото и да е пораснало, че когато е навън и особено когато пресича, не трябва да се разсейва с телефон, таблет или по друг начин и не трябва да ограничава слуха си със слушалки и силна музика.
  9. Заедно с детето си проверете изправността на велосипеда или тротинетката. Напомняйте му, че с тези превозни средства е водач като останалите и трябва да спазва правилата, като се движи най-вдясно по платното за движение и указва с ръка, ако ще променя посоката си на движение.
  10. Винаги в автомобила обезопасявайте детето си с детско столче, седалка или обезопасителен колан.

 

 

За деца

 

  1. Опознай маршрута до училище и обратно до дома.
  2. Движи се по най-безопасния маршрут, като преминаваш през:

– подлез/надлез, ако има;

– по-слабо натоварени кръстовища;

– регулирани със светофар кръстовища;

– пешеходните пътеки.

  1. Движи се по тротоара.
  2. Ако няма тротоар, движи се най-вляво по платното за движение, срещу автомобилите.
  3. Изчаквай автобуса на тротоара, не слизай на пътя.
  4. Дори да си на пешеходна пътека, винаги преди да пресечеш, се огледай – наляво и надясно. Ако не приближава превозно средство, премини по най-бързия начин на отсрещната страна.
  5. Когато се движиш навън и особено когато пресичаш, не ограничавай слуха си със слушалки и силна музика.
  6. Ако използваш велосипед или тротинетка, ти си водач като останалите, които шофират мотопеди, мотоциклети и автомобили. Спазвай правилата, движи се най-вдясно по платното за движение и указвай с ръка, ако ще променяш посоката си на движение.
  7. Постави светлоотразител на:

– раницата/чантата;

– връхната дреха – на ръкава, отпред и/или на гърба;

– на ръката и/или на крака;

– на маратонките/обувките.

  1. Ако си в рискова ситуация или си свидетел на пътен инцидент, сигнализирай на телефон 112, а след това веднага уведоми родителите си.