Начало Без категория Пожарът край Априлци тръгнал от краен квартал

Пожарът край Априлци тръгнал от краен квартал

СПОДЕЛИ

Пожарът край селата Априлци и Щърково бе локализиран през изминалата нощ.

Основните сили на участващите в гасенето пожарникари и доброволци бе насочено към локализиране и спиране разрастването на пожара към селата Априлци и Щърково.
Със съдействието на областния управител Валентина Кайтазова и община Пазарджик бе осигурена техника за проправяне на просеки и водоноски. За обезопасяване на големия периметър на пожара бе насочен и ресурс от служители на Районното управление в Пазарджик. Така със задружни усилия не бе допуснато навлизането на огъня в населените места, където да застраши живота, здравето и имуществото на хората.


На място от снощи са 40 пожарникари със 7 противопожарни автомобила, като на помощ на колегите си пристигнаха и екипи от пожарната в Пловдив, въпреки напрегнатата обстановка и на територията на пловдивска област. Гасенето бе подпомогнато изключително ефективно от близо 78 доброволци от доброволните формирования от цялата област, оф роуд клубове, доброволци от Пловдив, служители от местното горско стопанство.
Днес дежурните екипи ще бъдат сменени от нови пожарникари и доброволци, които ще съсредоточат усилията си за пълното погасяване на пожара в различните локални огнища. По първоначалните данни огънят е тръгнал от краен квартал на село Априлци и в резултат на високите температури, сухата растителност и силния вятър бързо е обхванал големи земеделски и горски площи.
Около 2300 декара е засегнатата площ, като от тях 1300 декара е горски фонд, а около 1000 декара са земеделски земи. След пълното ликвидиране на пожара служители на РУ-Пазарджик ще извършат оглед и предприемат действия за разследване на причините довели до сериозния инцидент.
От РДПБЗН-Пазарджик и ОДМВР-Пазарджик изразяват благодарност към всички взели участие в потушаване на този сериозен , бързо променящ се и непредсказуем пожар.
По първоначална информация огънят е тръгнал от крайните къщи на село Априлци, но бързо е бил локализиран и няма засегнати сгради. Изгоряла е единствено дървена постройка със слама.