Начало Здраве Пожарникари обучаваха персонала в МБАЛ „Уни Хоспитал“

Пожарникари обучаваха персонала в МБАЛ „Уни Хоспитал“

СПОДЕЛИ
Съвместно учение за взаимодействие на силите и средствата на Единната спасителна система за гасене на пожар на болничното летище в МБАЛ „Уни Хоспитал“ се проведе на 11 октомври. В него се включиха Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ Панагюрище с началник гл. инспектор Атанас Бобеков, Аварийно-спасителната службата на „Асарел-Медет“АД с ръководител инспектор „Пожарна безопасност“ инж. Красимир Кръстев, доброволни формирования от община Панагюрище.

Конкретната ситуация бе възникването на пожар при кацането на вертолет, вследствие на който пламъците се разпространяват бързо, включително към Отделението по хемодиализа, което се намира най-близо. Това налага евакуирането на всички в Отделението и въвеждането на два екипа – единият към болничното вертолетно летище, другият към медицински персонал и пациентите.

„Този тип пожар е сложен по характер и не се случва често като произшествие“, обясни инспектор Кръстев и уточни, че сигналът за него може да се подаде на тел. 112. „Процедурата по приемането на обаждането и проверката за истинността му може да отнеме до 7-8 минути, а до 15 минути ще има въведени гасителни вещества, сили и средства за овладяване на пламъците. Затова вашата реакция и своевременното подаване на сигнала, за какъвто и да е тип произшествие, е изключително важна, както и опитът за справяне със ситуацията с наличните пожаротехнически средства, които са в лечебното заведение“, допълни инспектор Кръстев.
Веднага след успешното угасяване на пожара бе проведено и обучение на персонала на болницата за действия с противожопожарни уреди и реакция при извънредни ситуации.

Осъщественият план за действие е съгласуван с управителя на МБАЛ „Уни Хоспитал“ д-р Явор Дренски, изпълнителния директор на „Асарел-Медет“ АД инж. Николай Пелтеков, и е утвърден от директора на Регионалната служба ПБЗН Пазарджик комисар Ангел Ангелов.