Начало Местна власт След дебати и прегласуване, местният парламент отпусна допълнителна субсидия на ФК Оборище

След дебати и прегласуване, местният парламент отпусна допълнителна субсидия на ФК Оборище

СПОДЕЛИ

Всички останали спортни клубове ще получат реципрочна субсидия

 

След продължителни дебати, последвало заседание на консултативен съвет, промяна на проект за решение и прегласуване, местният парламент вчера отпусна допълнителна субсидия в размер на 24 520 лв на ФК Оборище. Увеличава се субсидията с 30% и за всички останали спортни клубове.

На заседанието Христо Шиндаров от ГЕРБ заяви, че по време на обсъжданията в комисии на предложението за отпускане на допълнителната субсидия за ФК Оборище е станало ясно, че в предоставените документи от клуба има неточности и „ненадеждна информация“. „Трябва да бъдем отговорни при разходване на публичните средства, трябва да има правила.“ – подчерта Шиндаров и предложи исканите от клуба средства да бъдат предоставени, но не като субсидия, а като заем, който да бъде приспаднат от субсидията, която ще бъде определена за 2024 година.

Пенка Пиперкова от БСП обаче отбеляза, че ако сумата бъде отпусната като субсидия, тя ще бъде удвоена от „Асарел-Медет“, което не би се случило, ако парите са под формата на заем и в този случай парите ще са недостатъчни, за да покрият нуждите на клуба.

При последвалото гласуване, предложението на Христо Шиндаров бе отхвърлено с 10 гласа „за“, 2 „против“и 8 „въздържал се“.

До парадокс се стигна след като с 10 гласа „за“ и 10 „въздържал се“ не бе прието и предложението за отпускане на 24 520 лв субсидия за футболния клуб. Решение, което обезсмисли гласуването на следващата точка – за отпускане на допълнителна субсидия на останалите клубове. Последваха дебати дали точката за ФК Оборище да бъде извадена от дневния ред и гласувана на следващо заседание. Христо Шиндаров пък предложи допълнителните средства за останалите клубове също да са под формата на заем.

„Ние нямаме изрично искане от останалите клубове за отпускане на субсидия, питам – на някой отпуска ли му се заем, когато не е поискал заем? Ако ФК Оборище престане да съществува, откъде ще върне тези заемни средства?“ – посочи предедателят на общинския съвет Иван Лалов, като уточни, че предложението за увеличение с 30% за всички останали клубове е дошло от г-н Никола Белишки и е било подкрепено в комисиите. Малко след това Христо Шиндаров оттегли предложението си за отпускане на субсидии под формата на заем на останалите клубове, а сесията бе прекъсната и бе свикан консултативен съвет. След подновяване на заседанието, бе открита процедура за промяна на проекта за решение. Според новия проект субсидията за спортните клубове за тази година се увеличава с 30 330 лв, които да бъдат разпределени реципрочно. На ФК Обрище се отпуска допълнителна субсидия в размер на 24 520 лв., които ще бъдат преведени след като от клуба представят  документи, удостоверяващи какви са задълженията му, а в срок до 3 дни след плащането на средствата, да предоставят документи, че плащанията са направени.

И още – спортните клубове трябва да предоставят разчети за планиранте разходи за първото тримесечие на 2024 г, а до 15 април, 2024 г. да предоставят отчет за изразходваните средства.

С 20 гласа за предложението бе прието.