Начало Без категория СТАЙО ГАРНОЕВ И ПАВЛИНА ЙОСЕВА В ТВОРЧЕСКИ ТАНДЕМ

СТАЙО ГАРНОЕВ И ПАВЛИНА ЙОСЕВА В ТВОРЧЕСКИ ТАНДЕМ

304
0
СПОДЕЛИ

Веселата и поучителна приказка в стихове „Пуф, Пиф и Паф“ е новата книга за деца на поетесата Павлина Йосева. Историята за трите прасенца Пуф, Пиф и Паф става още по-весела и по-многоцветна благодарение на илюстрациите, дело на художника Стайо Гарноев. И още по-примамлива и интересна за малките читатели и техните родители.

Премиерата на книжката се състоя на 12 декември, 2023 г. в София, в Клуб „Журналист“ , „Граф Игнатиев“ 4. Домакин и водещ на събитието беше Ивайло Диманов – известен журналист и обичан поет и бард. Между гостите на събитието бяха приятели, колеги и почитатели на творчеството на Павлина Йосева и на таланта на Стайо Гарноев, между които и поетите Криси Любенова-Балканска и Димитър Никифоров, както и майсторите на повествования Йото Пацов и Васко Жеков. Със свое участие се включи и поетът с китара Орлин Миланов в съвместно изпълнение с внучката си Радеа.

Павлина Йосева-Пинче прочете веселата римувана приказка за Пуф, Пиф и Паф. С присъщата си артистичност, атрактивност и чувство за хумор Пинче превърна срещата в спектакъл. Присъстващите имаха възможността да получат автограф и от двамата участници в творческия тандем.

Вече повече от четиридесет са книгите, в които художникът Стайо Гарноев е автор на илюстрациите. Неговите премислени, самобитни, колоритни и находчиви рисунки добавят стойност към литературните творби. Негови илюстрации могат да се видят в книги с различни жанрове. Художникът сътрудничи и с поети, и с прозаици, между които Митко Динев, Камелия Кондова, Димитър Дънеков, Ники Комедвенска, Мина Кръстева, Татяна Йотова, Александър Йотов, Живка Спасова, Мая Попова, Мая Митева, Михаил Гунчев, Дида Гемиджиева и други автори. Участва и в хумористичния сборник „Смешен хоровод“, а заедно с други художници – в юбилейните „Екове“ и Алманах „Виделина“. Някои от читателите на PIAnews сигурно си спомнят, че през месец май тази година в Литературния салон при читалище „Виделина“ в Панагюрище се състоя премиерата на „Букварчето на дядо Валери“ на поета Валери Станков. А ето че вече илюстрации на Стайо Гарноев греят и от страниците на „Пуф, Пиф и Паф“ на Павлина Йосева.