Начало Здраве Стартира 23-тата Кампания за борба с рака на гърдата

Стартира 23-тата Кампания за борба с рака на гърдата

СПОДЕЛИ
рака на гърдата
Традиционната кампания за борба с рака на гърдата стартира официално за 23 поредна година в Пазарджик и региона в първия и единствен Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания в страната – на улица „Александър Стамболийски“ №16 в Пазарджик.
Тази година кампанията започва с кръгла маса, посветена на изграждането на национална стратегия за профилактика на онкозаболяванията в България, нещо за което се говори от поне четвърт век у нас, но все още всичко е само добро намерение.
Мария Чергарова – управител на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания и председател на Управителния съвет на „Сдружение за онкоболни и приятели” отново поставя темата на дневен ред, тъй като по данни на РЗИ за 2023 година близо 10 хиляди са хората в региона, които живеят с диагнозата на злокачествено заболяване, от които над 100 са децата.
Само за миналата година откритите нови случаи са 710, 2 от които са при малки деца. Заради вложените през годините усилия и енергия, с които улеснява пътя към качествена грижа и емоционална подкрепа на диагностицираните с рак в областта, Мария получи поздравителен адрес от президентството на Републиката България.
До края на месеца в ЦСРИ по график ще преглеждат хирургът д-р Прокопи Копев – на 7, 14, 21 и 24 от 13 часа. На 22 и 25 от 14 часа ще са прегледите на пловдивския хирург д-р Валентин Иванов за рак на млечна жлеза с ехограф.
С ехографа, но за щитовидна жлеза ще преглежда д-р Гергина Иванова от Клиниката по ендокринология в Пловдив. Пазарджишкият специалист по гинекология д-р Валентин Траянов ще преглежда на 14, 21 и 30 октомври от 14 часа, а дерматоложката д-р Методиева на 8 и 9 октомври сутринта.