Начало Култура СТИХ И ПЕСЕН – ЕДНА ВДЪХНОВЕНА И ВДЪХНОВЯВАЩА ВЕЧЕР

СТИХ И ПЕСЕН – ЕДНА ВДЪХНОВЕНА И ВДЪХНОВЯВАЩА ВЕЧЕР

339
0
СПОДЕЛИ

Една наистина вдъхновена и вдъхновяваща вечер се получи на 11 април, Велики вторник в Панагюрище. Гости в Литературния салон при НЧ“Виделина-1865“ бяха две поетеси – Соня Георгиева и Ники Комедвенска. Две авторки с различен художествен натюрел, с различен начин на изразяване на емоцията и на посланията към читателя, с различен поетически профил.

Соня Георгиева – лирично, вглъбено, умозрително, интимно пише стиховете си „със светла ръка“ и със светла тъга, с копнежно сливане на емоцията с вечно движещата се и променливата природа. Ники Комедвенска – с мощна, наситена и ярко изразена емоция, с остър социален нерв и категоричен художествен изказ. Но и едната, и другата – с упорито и неизменно утвърждаване на доброто, на светлата страна на душите, на обичането като същност на човека и смисъл на неговото идване на света.

Снощи в залата се забелязваше силно поетическо присъствие. Тук бяха представителите на панагюрското литературно братство Дарина Дечева, Дима Дюлгярова, Цеца Плачкова, Нина Истревска. Имаше и гости, дошли специално за срещата, което е комплимент за двете поетеси – Дойчо Иванов, дългогодишен уредник на къща музей „Димчо Дебелянов“, Васко Попов – поет от Сопот, Минчо Минчев – поет и белетрист, който живее в с. Мътеница, Емил Пушников – поет с китара, отскоро избрал да живее в с. Баня.

С кратко встъпително слово водещият представи двете поетеси. С топли думи гостенките се обърнаха към присъстващите. Те изразиха задоволството си от възможността да бъдат точно в този град, точно в тези дни, благодариха на водещия за поканата и прочетоха свои стихотворения – първо Соня Георгиева, после Ники Комедвенска. След всяко стихотворение емоционалният градус в залата се покачваше. Кратката музикална пауза, осигурена от барда Емил Пушников, допълни рецитала и в тематично, и в емоционално отношение. Той изпълни пет авторски песни под съпровод на китара, след което аудиторията имаше удоволствието да чуе още стихове.

Беше дадена възможност на присъстващите да зададат въпроси или споделят свое мнение. Последва дискусия, в която се включиха Дарина Дечева, Райна Николова, Таня Чардакова, Нина Истревска, Дойчо Иванов, Васко Попов, Минчо Минчев и др. Темата беше главно за поезията, но и за непоетичното време, в което живеем, за бездуховността, която ни залива, за немарата към езика, за дълга на творците и на всички нас към съхраняването на ценностната ни система и на езика ни като условие за оцеляването ни като народ. По желание на присъстващите, двете авторки прочетоха по още две стихотворения за финал на вечерта.

Последваха поздравления и благодарности за доставената радост и удоволствие от поезията на Ники Комедвенска и Соня Георгиева. На фона на китарата на Емил, в сърдечно и приятелско общуване, авторките раздадоха много автографи и се снимаха с почитатели на тяхното творчество, които, вярвам са се увеличили след днешното им гостуване в Литературния салон.