Начало Култура Театрален състав „Виделина“ представя „Черна комедия“ от Питър Шафър. Премиерата е на...

Театрален състав „Виделина“ представя „Черна комедия“ от Питър Шафър. Премиерата е на 13 декември

СПОДЕЛИ

Театрален състав „Виделина“ при НЧ „Виделина-1865“, гр. Панагюрище представя „Черна комедия“ от Питър Шафър. Режисьор Чавдар Бозаджиев.

В ролите: Мирослав Цветков, Магдалена Джолова, Юлия Богоева, Стоян Цацов, Красимир Костов, Нина Истревска, Гергана Томова, Донна Елшишка и Иван Кузманов.

Декори- Ирина Пелтекова, музикално оформление- Марин Карамаринов.

Представленията ще бъдат на 13 и 15 декември, от 19.00 часа, в салона на читалището.

Билети в читалището или може да резервирате на тел.: 0889211270; 0876946314.

Питър Шафър е един от най-големите драматурзи на съвремието, носител на множество театрални и филмови награди. Фарсовата „Черна комедия“ е считана за една от най-смешните комедии, създадени през втората половина на 20 век. Още с първата си премиера в Националния театър в Лондон през 1965 година, спектакълът се превръща в истински хит, а скоро печели и публиката по целия свят.

Действието на пиесата се развива в Лондон, в апартамента на младия скулптор Бриндсли Милър, по време на авария в електрозахранването. Този факт води до редица неудобни за героите и смешни за публиката ситуации.

Бриндсли Милър е беден художник, сгоден за разглезената Каръл Мелкет. За да впечатлят баща ѝ – неуравновесеният полковник Мелкет – взимат обзавеждането на съседа. Но всичко се обръща с главата надолу (буквално и преносно), защото токът внезапно изгасва. Един по един започват да се появяват и останалите герои – съседката Фърнивъл, съседа Харолд, бившата любовница на Бриндсли, „богатият меценат“. Комичните недоразумения стават все повече, а за да бъде още по-трудно на героите и смешно за публиката всичко се случва… на тъмно!

Шафър държи творбата му да бъде поставяна с „обърнато осветление“ – в редките случаи, когато се щракне запалка, кибрит или фенер, светлините на сцената притъмняват, а когато всички тези неща са загасени, сцената се осветява напълно.