Начало Общество Температурите скачат с още 1-2 градуса, червен код в 4 области

Температурите скачат с още 1-2 градуса, червен код в 4 области

СПОДЕЛИ

Горещините продължават и днес, а в близките десетдневен период леко захлаждане се очаква около четвъртък-петък.

Червен код за горещини и опасност от пожари е обявен днес за части от областите Русе, Плевен, Велико Търново и Благоевград. В останалите части от страната кодът е оранжев.

Днес на места температурите ще се покачат с още 1-2 градуса в сравнение с вчерашния ден и ще достигнат 40-42 градуса, прогнозира НИМХ.

По морето – около 35 градуса, а в София – 37. Най-горещо се очаква да е в Сандански и Русе – 42 градуса.

В планините ще е слънчево, след обяд с незначителна купеста облачност. Ще духа до умерен, по билата и временно силен вятър от изток-североизток. Топло, с максимална температура на височина 1200 m около 32°, на 2000 m – около 24°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°. Температурата на морската вода е 27°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

И през втората половина от месеца температурите ще се задържат над климатичните норми, прогнозират метеоролозите от НИМХ. В началото на периода ще бъде слънчево и много горещо с максимални температури между 37° и 42°. През периода 18-20 юли ще има лека понижение на температурите с 3-4 градуса, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, ще има и условия за градушки. През последното десетдневие от месеца през повечето дни ще е слънчево и горещо. По-голяма вероятност за краткотрайни валежи и гръмотевични бури има през последните дни от месеца, когато се очаква и относително понижение на температурите.