Начало Без категория ТЕОДОР И ПЛАМЕНА ПЕЕВИ С ОБЩА ИЗЛОЖБА В ПАНАГЮРИЩЕ

ТЕОДОР И ПЛАМЕНА ПЕЕВИ С ОБЩА ИЗЛОЖБА В ПАНАГЮРИЩЕ

451
0
СПОДЕЛИ

„Ателие Пееви“от Асеновград представи своя изложба живопис в Изложбената зала на Историческия музей. Откриването се състоя на 30.08.2024год. от 17:00 часа. Директорът на Музея доц. доктор на историческите науки Атанас Шопов откри изложбата и представи гостите.

Пламена Пеева е завършила Националната художествена академия в София, тя е млад художник с много потенциал, която активно работи и с деца. Тодор Пеев завършва богословие в Софийски университет и дълго време е художник-реставратор и главен секретар на Бачковския манастир, бил е и зам.кмет по културата в Асеновград. Двамата заедно създават „Ателие Пееви“.

В изложбата са включени картини, различни както по теми, така и по техника на рисуване. Могат да се видят пейзажи, натюрморти, портрети, импресии и абстрактни композиции. Преобладават картини със сюжети от Бачковския и други манастири и черкви и множество красиви места от Родопите.

Радвам се, че днес се завръщам като художник в града, откъдето е тръгнал моят род.“ сподели Теодор Пеев.  „Рисувам това, което ми харесва, не се опитвам да изграждам свой стил, според настроението ми избирам сюжети и цветове и, когато след време видя свои картини, обикновено не ги харесвам. Сега не харесвам и тези тук “ – каза с усмивка художникът. Теодор Пеев дари на музея тетрадката на своята баба Добра Пеева, в която тя е записвала фрагменти от родовата история.

От своя страна кметът на Панагюрище Желязко Гагов поздрави гостите и подари букет на Пламена Пеева. „Странно е – каза той – как изкуството, което, е индивидуално занимание, има способността да събира и обединява. Има хора, които стават близки от първата среща. Във вашето изкуство присъстват две неща – вярата и България. Благодарим ви, че споделихте с нас вашата вяра и вашата България.“ Г-н Гагов връчи на Теодор Пеев и Удостоверение за дарение.

Теодор и Пламена Пееви

са баща и дъщеря, трето и четвърто поколение художници в рода Пееви.Те са потомци на панагюрските родове Хаджипееви и Тутеви, а по линия на своята баба Добра Пеева са пряко свързани с рода на изследователя на родопската история Стою Шишков – учител, етнограф, краевед, общественик, автор на книги и статии и издател на списание „Родопски старини“ и „Славиеви гори“, редактор е на списание „Родопски напредък“. Пак той е инициатор за създаването на Пловдивския исторически музей и е основател на историческия музей в Смолян, който днес носи неговото име. Теодор Пеев върви по пътя на своя дядо. Приема за дълг да разкаже родовата история на Хаджипеевия род. Автор е на книгите „Непрочетени страници. Из миналото на Асеноградския край“ Част 1 и 2, „Родът Хаджипееви – от Панагюрище до Асеновград“, а в съавторство с Димитър Марчев съставят албума „Стари фотографии от Станимака и Станимашко“.

ТЕКСТ И СНИМКИ: МАРИЯ БЕГОВА

Още снимки от събитието вижте тук