Начало Общество Установиха нерегламентиран превоз на кон и овце в Панагюрище

Установиха нерегламентиран превоз на кон и овце в Панагюрище

СПОДЕЛИ
Снимката е илюстративна

В резултат на предприетите допълнителни мерки от ОДБХ Пазарджик срещу заболяванията чума по дребните преживни животни и шарка по овцете и козите на територията на област Пазарджик, част от които са и засилените проверки от страна на МВР срещу нелегалната търговия и транспорт на живи животни, е констатиран нерегламентиран превоз на един кон и шест броя овце в гр. Панагюрище, съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Животните са неидентифицирани и с неустановен произход и здравен статус, уточняват от агенцията.

Подаден е сигнал до Общинската ветеринарна служба и на водача на превозното средство е съставен АУАН. Животните са настанени в животновъден обект за временно настаняване на безстопанствени животни на община Панагюрище.

С разпореждане на директора на ОДБХ Пазарджик животните са умъртвени по хуманен начин и предстои обезвреждането  им чрез предаване на екарисаж до края на деня.

БАБХ апелира отново за отговорност и хуманно отношение към животните, за да не се налага предприемането на подобни крайни мерки. Агенцията ще продължи стриктно да следи за спазване на законодателството и ще налага санкции на всички нарушители.

Припомняме, че гражданите могат да подават сигнали за нерегламентирани внос, придвижвания и продажба на животни на денонощния телефон 0 700 122 99. В спешен порядък сигналите ще бъдат проверявани от компетентните власти и при установени нарушения ще бъдат налагани санкции.