Начало Общество Язовир „Луда Яна“ – на крачка от пълното му завършване и пускане...

Язовир „Луда Яна“ – на крачка от пълното му завършване и пускане в експлоатация

СПОДЕЛИ
Панагюрище е на път окончателно да реши проблема с недостига на питейна вода, съобщава БНР.
След няколко десетилетия от старта на изграждането на язовир „Луда Яна“, съоръжението е на крачка от пълното му завършване и пускане в експлоатацияОчаква се завиряването на язовира да започне през месец септември, като след това предстои източване и тестване на пречиствателната станция на Панагюрище. 
Паралелно с това започва и укрепването на коритото на река Луда Яна, както и подмяна на компрометираната водопроводна мрежа. 
Това е най-чаканият язовир в Панагюрище. Строителството на съоръжението започна през далечната 1986 година с много шум, първи копки и разливане на шампанско, за да прекъсне през 2000 година. През този период бе частично изградена една язовирна стена и няколко съоръжения. Последва 16 години застой – време, през което съоръженията се компрометираха, а на частично изградената стена ѝ се наложи укрепване преди самото надграждане. Последва нов старт и нов застой. През целия този период – над 30 години, изграждането на язовир „Луда Яна“ беше в предизборната риторика на всички кметове и партии до момента. Всеки едни от градоначалниците даде своя принос и усилие за придвижването на проекта, но държавата истински се намеси в края на 2020-а година, като пое пълното финансиране на обекта и строителните дейности бяха отново подновени в началото на 2021-ва. Кметът на Панагюрище Желязко Гагов е оптимист и очаква питейна вода от язовира догодина. 
Предназначението на язовир „Луда Яна“ е да осигурява питейната вода на Панагюрище и седемте села в общината, както и на големите предприятия в района. Съоръжението предвижда водоподаване към Пазарджик и Стрелча. Над 45 хиляди домакинства ще могат да получават чиста питейна вода.
Пускането на язовира предполага и здрава водопреносна система. Налага се спешна подмяна на компрометираните тръби. Най-трагично е състоянието на водопроводната мрежа в селата.
Докато това се случи, части от Панагюрище и околните села остават с нарушено водоподаване през летния сезон – проблем, който е наследен от десетилетия.
Целия репортаж на Невена Петрова в предаването „12+4“ чуйте тук.