Начало Здраве Заболяването на венците може да допринесе за Алцхаймер

Заболяването на венците може да допринесе за Алцхаймер

СПОДЕЛИ

ИСТОРИЯТА С ЕДИН ПОГЛЕД

  • Porphyromonas gingivalis, вид патогенна бактерия, която причинява заболяване на венците, е идентифициран в мозъците на хора, починали от болестта на Алцхаймер
  • Когато има инфекция в устната ви кухина, патогените също заразяват ендотелните клетки, защитаващи кръвно-мозъчната бариера. Това им позволява да се разпространят през черепните нерви или чрез инфектиране на моноцити – бели кръвни клетки – които след това пътуват до мозъка ви
  • Превенцията е най-добрата ви защита. Ако вземете подходящи мерки навреме, можете да поддържате оптимално орално здраве и да избегнете появата на тези състояния, като в крайна сметка намалите риска от Алцхаймер и други хронични заболявания

Значението на добрата орална хигиена ни е внушено от деца. Четкането след хранене, почистването с конец за зъби и редовните прегледи при зъболекар са от решаващо значение за поддържане на вашите зъби и венци оптимално здрави.

Но знаехте ли, че тези навици могат да имат дълбок ефект по-късно в живота? По-специално, практикуването на добра орална хигиена може да ви помогне да се предпазите от болестта на Алцхаймер в напреднала възраст. Проучвания са изследвали тази връзка и преди, но сега има по-категорично обяснение за това как тези две области на вашето здраве са свързани.

Патогени на заболявания на венците, открити в мозъците на пациенти с Алцхаймер

Проучване от 2019 г., публикувано в списанието Science Advances, установи, че Porphyromonas gingivalis, вид патогенна бактерия, която причинява пародонтит, е идентифицирана в мозъците на хора, починали от болестта на Алцхаймер. Токсични протеази от P. gingivalis, наречени гингипаини, също са открити при тези пациенти с Алцхаймер. Гингипаините са свързани с тау протеин и убиквитин, като и двата са маркери на заболяването.

Въпреки че това не е първият случай, свързващ пародонтит с болестта на Алцхаймер, това представено проучване отиде по-далеч и проведе повече проучвания върху животни, за да търси доказателства за причинно-следствена връзка. Според Science Alert:

В отделни експерименти с мишки, оралната инфекция с патогена доведе до колонизация на мозъка от бактериите, заедно с повишено производство на амилоид бета (Aβ), лепкавите протеини, обикновено свързвани с болестта на Алцхаймер.“

Изследователите също така провеждат in vivo и in vitro проучвания и откриват, че гингипаините са невротоксични и увреждат тау, което е от съществено значение за нормалната функция на невроните.

Но това, което е още по-интересно е, че изследователите са открили гингипаини в мозъците на починали хора, които никога не са били диагностицирани с болестта. Това означава, че ако са живели по-дълго, има голяма вероятност да развият Алцхаймер в по-късна възраст. Те заключават:

„Нашето идентифициране на гингипаинови антигени в мозъците на индивиди с AD, а също и с патология на AD, но без диагноза деменция, твърди, че мозъчната инфекция с P. gingivalis не е резултат от лоша грижа за зъбите след началото на деменция или следствие от късно- стадий на заболяване, но е ранно събитие, което може да обясни патологията, открита при индивиди на средна възраст преди когнитивния спад.“

Лошото орално здраве може свие мозъка ви

Неспазването на добра орална хигиена може да доведе до гингивит, вид възпалително заболяване, което се развива, когато върху зъбите ви се натрупа плака (бактерии). Гингивитът може да причини кървене на венците и, ако не се лекува, може да доведе до пародонтит. Тази по-тежка инфекция може да доведе до загуба на зъби.

И така, как P. gingivalis пътува до мозъка ви?

Представеното проучване предоставя полезно обяснение, което предполага, че когато има инфекция в устната ви кухина, патогените също заразяват вашите ендотелни клетки, защитавайки кръвно-мозъчната бариера. Това им позволява да се разпространяват през черепните нерви или чрез инфектиране на моноцити – бели кръвни клетки – които след това пътуват до мозъка ви.

„След като навлезе в мозъка, предполагаме, че P. gingivalis може да се разпространява бавно в продължение на много години от неврон на неврон по анатомично свързани пътища, подобно на това, което е демонстрирано за съдово предаване на P. gingivalis от клетка към клетка“, обясняват авторите на изследването.

Това не е първото проучване, което предполага, че пародонтитът е рисков фактор за Алцхаймер. През 2015 г. изследване, публикувано в British Dental Journal, отбелязва, че „пародонталните патогени са възможни причинители на неврално възпаление и SLOAD [спорадична болест на Алцхаймер с късно начало].“

Съвсем наскоро проучване от 2023 г., публикувано в списание Neurology, установи, че заболяването на венците може да доведе до мозъчни промени — по-конкретно, хипокампална атрофия или свиване на хипокампуса, което е маркер за болестта на Алцхаймер.

Проучването включва участници на възраст над 55 години, които не са имали когнитивен спад. След това изследователите проведоха стоматологични прегледи и тестове за памет, след това измериха хипокампуса на участниците в началото на проучването и след това четири години по-късно.

Те открили, че при участниците с леко заболяване на венците и по-малко зъби левият хипокампус се свива по-бързо. Наличието на един зъб по-малко увеличава свиването на мозъка със скорост, еквивалентна на почти една година стареене на мозъка. Междувременно участниците, които са имали по-тежък периодонтит, също са имали по-бърза скорост на свиване на мозъка – всеки загубен зъб е еквивалентен на 1,3 години стареене на мозъка.

Добрата устна хигиена е първата стъпка за предотвратяване на заболявания на венците

Добрата новина е, че заболяването на венците може да бъде избегнато. Гингивитът може да бъде обърнат, докато по-тежкият периодонтит може да бъде управляван и забавен с професионална помощ.

Превенцията обаче винаги е по-добра от търсенето на лечение след факта. Ако вземете подходящи мерки навреме, можете да поддържате оптимално орално здраве и да избегнете появата на тези състояния, като в крайна сметка намалите риска от Алцхаймер и други хронични заболявания.

Редовното четкане, почистване с конец и изстъргване на езика, заедно с редовните почиствания при зъболекар, могат да допринесат много за поддържането на вашите зъби и венци здрави. Също така е от съществено значение да следвате здравословен начин на живот, който включва диета, съставена от пресни, цели храни, за да поддържате устата си естествено чиста.

Най-добре е да четкате два пъти на ден с четка с мек косъм. Ето основното ръководство стъпка по стъпка, което специалистите препоръчват:

1.Поставете четката си за зъби под ъгъл от 45 градуса спрямо венците.

2.Внимателно движете четката напред-назад с къси (по ширината на зъбите) движения.

3.Почистете външните повърхности, вътрешните повърхности и дъвкателните повърхности на зъбите.

4.За да почистите вътрешните повърхности на предните зъби, наклонете четката вертикално и направете няколко движения нагоре и надолу.

Вместо да миете зъбите си веднага след като приключите с храненето, най-добре е да изчакате 30 минути, преди да го направите. След като приключите с четкането, съхранявайте четката си за зъби изправена и отворена на въздух, оставяйки я да изсъхне напълно. Съхраняването в затворен контейнер може да доведе до развитие на бактерии. Сменяйте четката си за зъби на всеки три до четири месеца.

Почистването с конец поне веднъж на ден може да помогне за премахване на упоритата плака между зъбите ви и на места, които четката ви за зъби може да не може да достигне. Само не забравяйте да изберете конец за зъби, който не съдържа токсични химикали като пер- и полифлуороалкилни вещества (PFAS) , които се добавят, за да позволят на конеца да се плъзга гладко между вашите зъби.

Вместо това потърсете продукти, които използват растителни восъци, които осигуряват по-гладко плъзгане между зъбите ви.

Избягвайте флуорирана паста за зъби

Повечето зъболекари биха предложили лечение с флуорид за предотвратяване на кариес; въпреки че се добавя към водоснабдяването и се използва в много купени от магазина пасти за зъби, предполагаемите му ползи не надвишават опасностите. Флуоридът е токсин и при поглъщане се натрупва в тъканите ви и може да доведе до тежко неврологично увреждане и ендокринна дисфункция.

 

Опитвали ли сте изтегляне с масло?

Кокосовото масло е чудесно за здравето на устната кухина – можете да правите т.нар.издърпване на масло. Това е просто действието на жабурене и изплакване на устата с масло. В традиционната индийска народна медицина издърпването с масло се използва за предотвратяване на кариес, лош дъх и кървене на венците и за укрепване на зъбите и венците.

Вземете една супена лъжица кокосово масло, след като го поставите в устата си, то ще се втечни.Премятайте маслото из устата си, като използвате езика и бузите си, за да издърпате маслото през зъбите си. Опитайте се да отпуснете мускулите на челюстта, за да избегнете мускулна умора. Действието е естествено и обикновено няма да причини дискомфорт.

Устоявайте на желанието да поглъщате маслото и не го използвайте за гаргара; вместо това го изплюйте. Това е така, защото кокосовото масло разгражда бактериите и включва слюнката, докато се движи в устата ви.

След 20 минути изплюйте маслото в кофата за боклук. Не го плюйте в мивката, тъй като може да покрие водопроводната ви инсталация и да доведе до проблеми.

Като увеличите pH в устата си след издърпване, можете да намалите още повече бактериалния растеж. За да направите това, смесете 1 чаена лъжичка сода за хляб в 100 гр вода и направете гаргара. Това ще алкализира pH на устата ви и тъй като бактериите виреят в кисела среда, повишеното pH ще намали растежа.

И накрая, наблюдавайте нивата си на тези хранителни вещества

Поддържането на оптимални нива на витамини D и K2, магнезий и калций е от решаващо значение, ако искате да поддържате добро орално здраве. Тези хранителни вещества действат синергично, за да предпазят вашите зъби, венци и кости.

Калцият укрепва вашите кости и подобрява цялостното здраве на скелета, но действа само когато попадне на правилното място. Витамин К2 насочва калция в костите и предотвратява отлагането му по стените на кръвоносните съдове.