Начало Общество Започва изплащането на преизчислените пенсии

Започва изплащането на преизчислените пенсии

СПОДЕЛИ

Преизчислените пенсии ще се изплащат между 8 и 22 юли. Изплащането ще се осъществява чрез пощенските станции от 8 юли до 22 юли, а преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 юли.

 

Ето условията

Увеличението на пенсиите от 1 юли засяга над 2 млн. пенсионери. Става дума за осъвременяване с 11%, като се повишава процентът на добавката от пенсията на починал съпруг/а, минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, определя се нов, по-висок размер на социалната пенсия за старост, повишават се обвързаните с тях минимални размери на другите видове пенсии и добавки, съобщават от НОИ.

Предвиденото осъвременяване ще обхване всички пенсионери с трудови пенсии, отпуснати до края на 2023 г. На пенсионерите, чиито пенсии се изплащат във фиксирания максимален размер от 3400 лв., няма да се изплаща увеличеният действителен размер, тъй като и преди осъвременяването пенсиите им надхвърлят законово установения максимален размер. Пенсиите на хората, отпуснати с начална дата през 2024 г. подлежат на осъвременяване от 1 юли 2025 г.