Начало Култура Представиха „Речник на панагюрския говор”

Представиха „Речник на панагюрския говор”

СПОДЕЛИ

Снощи в салона на кино „Модерен театър“ бе представена книгата „Речник на панагюрския говор” с автори Георги Гемиджиев, Боян Ангелов и Дидка Гемиджиева. Родолюбивото начинание е реализирано с финансовата подкрепа на фондация „Цоцорков род”.  Културното събитие започна с музикално-поетичен спектакъл с творби на Пейо Яворов и Павел Матев, по сценарий и режисура на педагозите Георги Георгиев и Мария Бензарова и с участието на ученици от СОУ „Нешо Бончев“. След лиричното встъпление, изпълнителният директор на Фондация „Цоцорков род“ Ирина Ботева приветства присъстващите в залата, подчертавайки, че инициативата да се събират думи, характерни за панагюрския говор, датира от 50-те години на миналия век. „Издаването на „Панагюрското музикално съкровище“ и на настоящата книга са с една и съща идея – да оставим нещо на поколенията след нас. Защото ако нашето поколение отмине, какво ще оставим на  младите?  Те не трябва да забравят своя род, език, самобитната си култура. „ – подчерта проф. д-р Лъчезар Цоцорков . Той уточни, че Фондацията има мащабна програма, в която са заложени много други идеи.

Директорът на Исторически музей – Панагюрище доц.-д-р Атанас Шопов пък подчерта, че издаването на „Речник на панагюрския говор“ означава, че панагюрци се интересуват, съхраняват и предават своята  родова памет.
Един от съавторите -Боян Ангелов, посочи, че наред с типично панагюрските диалектни думи, в книгата присъстват и сериозен брой думи, характерни за отдалечени от Панагюрище етнографски райони, което обаче е неизбежно, поради влиянието на българската езикова норма. От своя страна Дидка Гемиджиева  разчупи академичната атмосфера с разказ, представящ панагюрския говор, с главни героини в него зълва и етърва.
Последните страници на „Речник на панагюрския говор“ са празни и това не е грешка, а израз на идеята, че книгата ще продължава да се допълва с нови и нови думи.