Начало Общество Само през уикенда в РУ-Пазарджик са получени сигнали за трима измамени пенсионери

Само през уикенда в РУ-Пазарджик са получени сигнали за трима измамени пенсионери

СПОДЕЛИ
телефонни измами

razbita-grupa-telefonni-izmami-1Въпреки мащабната разяснителна кампания за телефонните измами на територията на пазарджишкия регион възрастни хора продължават да стават жертва на този вид престъпление. Само през уикенда в РУ-Пазарджик са получени сигнали за трима измамени пенсионери. Извършителите са действали по добре известната схема за пътен инцидент с пострадали хора или за злополука, при която близък или роднина са счупили крака си. Измамниците са се представяли за лекари или полицейски служители. По този начин са ощетени А.К.- 80г., 76-годишната И.С. и 74-годишната Л.П., и тримата от Пазарджик. Тримата пенсионери  се простили общо със сумата от 2900 лева и около 20 грама златни накити.

ПРИПОМНЯМЕ:

Сценариите за измами са различни и престъпниците сменят тактиката си постоянно. Хората трябва да знаят, че измамниците са добри актьори и разполагат с богата палитра от техники за заблуда, умело имитират съчувствие, добронамереност и желание да помогнат. Те са изключително ловки и изобретателни при извършване на престъпленията, а някои от хората, станали техни жертви им помагат с наивността си или с желанието си за бърза печалба или облагодетелстване.

Това са някои от основните схеми за измами, в които можете да бъдете въвлечени:

–        Закупуване на ваучери за мобилни телефони за уж ваши близки хора, като ви се обяснява, че в момента близките ви са в затруднено положение, няма откъде да си ги закупят сами, изгубили са парите си и др.

–        Закупуване на ваучери за мобилни телефони, уж с промоционална цел, като залог за получаване на награда от голяма търговска верига, от несъществуваща томбола и др.

–        Получавате обаждане от мним адвокат, следовател или друго длъжностно лице, че ваши близки, роднини или познати са блъснали човек, който е тежко ранен и в последствие е починал и много бързо трябва да се внесе гаранция , за да не бъде задържан в ареста ваши роднина

Ако ви бъдат отправени подобни молби, покани за получаване на награди, плащане на такси и гаранции , не се доверявайте само на телефонното обаждане, колкото и убедително да ви звучи то. Незабавно позвънете на Вашите близки или роднини, споделете за случилото се и се посъветвайте с тях какво да направите. Не давайте никакви подробности за себе си и за членовете на семейството си, защото измамниците задължително ще се възползват от получената информация. Не давайте пари на непознати под каквато и да е форма, особено на хора пристигнали пред дома ви с непознат автомобил или такси

ПРИ НУЖДА ПОТЪРСЕТЕ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ ВАШИЯ ПОЛИЦЕЙСКИ ИНСПЕКТОР ПО МЕСТОЖИВЕЕНЕ ИЛИ СЕ ОБАДЕТЕ НА ТЕЛЕФОН 112 !