Начало Култура Състоя се премиерата на филма „Елена Николай – великата, световната, златната!“

Състоя се премиерата на филма „Елена Николай – великата, световната, златната!“

СПОДЕЛИ

Снощи в камерната зала на театъра се състоя премиерата на документалния филм, продукция на студио „Оборище прим“, „Елена Николай – великата, световната, златната!“. Сценарист и режисьор на филма е Дочка Кацарева, помощник режисьор Галина Бодурова, монтажът е дело на Ирина Конова, оператори Магдалена Джолова и Ирина Конова. Създаването му е финансирано от Фондация „Цоцорков род“.  В камерната зала на театъра, прекрасно декорирана от „Арахна“, гостите на събитието се потопиха в една звучаща като приказка, но съвсем реална история – плетеница от факти, фотоси, кадри и звук, разказваща за удивителния път на момичето от пазарджишкото село Церово до първите оперни театри в света. Припомняме, че на 24 януари 2015 година се нъвршиха 110 години от рождението на оперната прима.

Елена Николай заслужава да я познаваме и помним, защото тя е феномен, който с много труд и амбиция, от никому неизвестното момиче от Панагюрище – само за няколко години успява да постави оперния свят в краката си и да накара всички да се прекланят пред нейния невероятен глас и актьорски талант – споделят създателите на филма. 

За всички, които не са успели да присъстват на премиерата, филмът скоро ще бъде излъчен по канала на телевизионно студио „Оборище прим“.