Начало Любопитно 1 октомври – Ден на музиката, поезията, пенсионерите и архитектите

1 октомври – Ден на музиката, поезията, пенсионерите и архитектите

СПОДЕЛИ
restorant

page1

Първият ден на октомври се оказва богат на празници. От Световен ден на музиката, през Ден на възрастните хора, на архитектите, празник на закрилата на Пресвета Богородица, Ден на вегетарианците до първи учен ден за студентите – 1 октомври е празник на мнозина.

Освен всичко изброено до тук 1 октомври е още Световен ден за борба с хепатита. Денят на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, е учреден през 1977 година с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

Международният Ден на музиката пък се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и други музиканти.

Освен това 1 октомври е Международния ден на възрастните хора. По този повод Националният осигурителен институт (НОИ) организира консултации по пенсионни въпроси. На 1 октомври от 11:00 до 13:00 часа в сградата на институцията, намираща се на бул. „Ал. Стамболийски“ № 62-64 в София, екипи от експерти ще отговарят на запитвания на граждани относно техните пенсионни и осигурителни права. По традиция на 1 октомври в териториалните поделения на НОИ в страна ще бъде организиран „Ден на отворените врати“. Там също ще се предоставят пенсионни консултации.

На 1 октомври се чества и Световният ден на архитектурата.