Начало Общество 100 години от убийството на княз Фердинанд

100 години от убийството на княз Фердинанд

80
0
СПОДЕЛИ
restorant

zx450y250_2325417

На вчерашната дата – 28 юни, през 1914 г. в Сараево са убити престолонаследникът на Австро-Унгария ерцхерцог Франц Фердинанд и съпругата му София, което става повод за избухването на Първата световна война.

Убиецът – Гаврило Принцип, е член на младежката революционна организация „Млада Босна“, бореща се за отхвърляне на властта на Виена в Босна и Херцеговина. В покушението пръст има и сръбската тайна организация „Църна рука“, снабдила с оръжие и бомби атентаторите.

Франц Фердинанд посещава Сараево в деня на св. Вит, който в Босна и Сърбия се чества като Видовден и е важен празник, и това допълнително раздразва националистите. Покушението е планирано сериозно и по улиците на Сараево, където трябва да мине процесията на престолонаследника, са разположени седем потенциални убийци.

В 10.15 ч. кортежът от четири коли минава покрай първия, който обаче не стреля, тъй като не може да вземе Франц Фердинанд на мушка. Минути по-късно вторият – Неделко Чабринович, хвърля бомба, но уцелва друга кола от кортежа, като ранява няколко души.

При настаналия хаос останалите атентатори се разбягват, тъй като решават, че бомбата е убила ерцхерцога. За негово нещастие колата му преминава покрай последния от тях – Гаврило Принцип, който разпознава Франц Фердинанд и стреля. Един от куршумите уцелва София в стомаха, друг – принца в гърлото. Двамата умират от раните си малко по-късно.

Принцип опитва да се самоубие, но е заловен, както и някои от другите атентатори. По време на процеса един от обвиняемите – Данило Илич, разкрива целия заговор, включително и факта, че оръжията са получени от Сърбия.

Австро-Унгария поставя на Белград неизпълними условия, които водят до избухването на Първата световна война. Тя започва точно месец след убийството в Сараево – на 28 юли.

Смъртоносният куршум се пази в музей в двореца Конопище, близо до град Бенешов в Чехия.

attach
Княз Фердиданд и съпругата му София минути преди убийството