Начало Общество 108 спорни бюлетини сред преброяването на гласовете от секция 25

108 спорни бюлетини сред преброяването на гласовете от секция 25

СПОДЕЛИ

108 бюлетини са отделени като спорни при преброяването на бюлетините от секция 25 в община Панагюрище.

Повторното броене бе извършено по време вчерашното заседание на Административен съд Пазарджик в присъствието на Никола Белишки, който обжалва резултатите от балотажа, Желязко Гагов, който бе избран за кмет, председателят на ОИК Панагюрище и членове на въпросната комисия. 90 от спорните бюлетини са за Желязко Гагов, а 18 за Никола Белишки. Съдът трябва да се произнесе за това дали те са действителни. До края на работния ден днес страните по делото трябваше да внесат писмени защити в съда.

Ето какво коментира след заседанието Никола Белишки:

По безспорен и категоричен начин се доказа, че бюлетините с които е гласувано, печатът на секцията, черновите на протоколите и други изборни книжа от секцията не са били поставени в специалния чувал за изборни книжа. Те са пренесени извън чувала от секцията в с. Попинци до гр. Панагюрище от трима членове на СИК и до предаването на изборните книжа на комисията по чл. 445 ал.7 от ИК са минали пет часа. За това са информирани ОИК, но те не са предприели никакви действия, както са длъжни по закон.
Установи се че в откритите в друг плик, извън чувала, пакети с бюлетини, с които е гласувано единият от пакетите е с нарушена цялост и липсват бюлетини.

Тези факти, колкото и да се опитва ответната страна да ги омаловажи са съществено нарушение на Изборния кодекс и методическите указания на ЦИК, което е основание за касиране на изборния вот. Това поражда у мен съмнения за груба манипулация на изборния процес в тази секция и истинността на изборните резултати отразяване на действителната воля на избирателите в общината. Вярвам в българското правосъдие и съм уверен, че справедливостта ще възтержествува в полза на всички нас и най-вече в полза на жителите на общината.“

От инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Желязко Гагов пък излязоха с публично становище.

„Ние, членовете на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Желязко Гагов за независим кандидат за кмет на община Панагюрище,изразяваме своето учудване и възмущение от Решение № 727/27.11.2023г. на Административен съд – Пазарджик, с което обяви за недействително решението на Общинската избирателна комисия за избор на кмет на Община Панагюрище.

Въпреки че имаше повторно преброяване на бюлетините в 14 секции и не беше открито никакво разминаване нито в бюлетините, нито в резултатите, отразени в протоколите и подписани без забележки от членовете на всички партии в комисиите ( в т.ч и тези от ГЕРБ), изборът беше обявен за недействителен. Като мотив се изтъкват неправилно опаковани бюлетини в една единствена секция – №25, макар че и в нея резултатите са потвърдени. В тази секция също има пълно съвпадение между резултатите в протокола от 5 ноември и резултата при повторно преброените бюлетини в съда.

За нас, членовете на Инициативния комитет, това са факти, които показват коректността на изборния резултат. Затова не приемаме опита за касиране на избора на първа инстанция само въз основа на неправилно опаковани бюлетини в една единствена секция!“