Начало Общество 110 лева такса за теглене от банкомат. Според БНБ било напълно законно

110 лева такса за теглене от банкомат. Според БНБ било напълно законно

СПОДЕЛИ

Банкомати по морето прибират такса от 110 лева за теглене от банкомат, а държавата не може да направи нищо, за да защити потребителите, разкри Медиапул.

Оказва се, че банкомати на „Euronet“ по Черноморието ни удържат космически такси при теглене – към 10-15% от сумата. Това става особено видимо при сметки във валута и при теглене на по-големи суми.

В един от дадените като пример случаи таксата стига до 110 лв., при опит за теглене на 800 лв. от банкомат в Слънчев бряг. Подобни банкомати има и в Несебър и в Равда.

От държавните институции твърдят пред сайта, че всичко е законно от гледна точка на платежната услуга, но разполагането на преместваемите обекти на практика зависи от местната власт и от частните хотелиери и собственици на терени, без чието разрешение нетипичните банкомати няма как да функционират.

Фирмата отдавна оперира в по Черноморието, но според туристите тази година броят на банкоматите им се е увеличил осезаемо. А броят на „нормалните“ банкомати намалява.

Финансовата „услуга“ на космически цени се оказва част от световния модел на работа на регистрираната в Канзас, САЩ, компания „Euronet“, която предлага услугите си в държави с по-слаби институции и потребителска защита. Международните туристически форуми са пълни с предупреждения към туристите да внимават при ползването на услугата, ако не искат да платят прескъпо за трансакция, която по принцип се предлага на значително по-ниска цена.

Според Търговския регистър дружеството „Юронет Сървисис“ е собственост на „И Еф Ти Сървисис Холдинг Б.В.“ – компания, регистрирана в Холандия. Управители на „Юронет“ са трима чужди граждани – Димитриос Верикиос (Гърция), Андреа Валачай (Унгария) и Рики Лий Уелър (САЩ).

Според международния сайт на „Euronet“ компанията оперира в 170 държави, разполага с 49 719 банкомати и е извършила 4.7 милиарда трансакции през 2019 г

Държавните институции, които упражняват контрол върху платежните услуги и обмяната на валута, са съответно Българската народна банка („Платежен надзор“) и Националната агенция за приходите. В случая не става дума за обмен на валута в наличност, затова казусът не е от компетентността на НАП, пише Медиапул.

Оказва се обаче и че нищо не зависи от БНБ. От централната банка са изпратили до медията правен анализ, от който става ясно, че всичко е законно.

За опериране на банкомати не е необходим лиценз, стига фирмата да не предоставя други платежни услуги, посочиха от централната банка. Единственото изискване е на клиента да се предоставя информация за всички такси за теглене и обмяна на валута преди тегленето, както и след получаване на парите в наличност в края на операцията.

„Действащата национална и европейска правна рамка не налага ограничения за размера на таксите в тези случаи“, изтъкват от БНБ. От централната банка уточняват, че вече са проверявали дейността на „Euronet“ във връзка с оперирането на терминални устройства АТМ на територията на страната. Финалната констатация е, че изискванията за предварителното уведомяване на клиентите за приложимите такси за теглене и обменен курс са изпълнени.