Начало Общество 110-метров трибагреник украси мемориала „Априлци“ на Трети март

110-метров трибагреник украси мемориала „Априлци“ на Трети март

СПОДЕЛИ

В столицата на Априлското въстание днес Трети март беше отбелязан по паметен начин.

Честването започнаха пред паметника на ген. Дандевил, командващ Трета Гвардейска пехотна дивизия, освободила Панагюрския край. С емоционално слово директорът на Историческия музей – доц. д-р Атанас Шопов откри тържеството.

Снимка: Исторически музей Панагюрище

„Свободата на България не идва даром. Тя е дълбоко изстрадана! 3 март е символ на безграничния патриотизъм на борците от Априлската епопея 1876 г., на саможертвата на Ботевите четници, на героизма на руските, румънските и финландските воини, на славните български опълченци, положили своя живот пред олтара на Отечеството!Затова днес да сведем чела, да се поклоним пред мъчениците на свободата, да си спомним за вярата и борбата, за будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното ни пробуждане.“

Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на ген. Дандевил, откъдето тръгна празничното шествие, начело на което беше духовият оркестър „Делчо Радивчев“ и членовете на клуб „Традиция“. Непосредствено след тях, опънато и носено от стотици родолюбиви ръце, беше 110-метрово българско знаме.  Много млади хора бяха облечени с народни носии и така, шествието премина по улица „Райна Княгиня“, площад „20 Април“ и се отправи към мемориалния комплекс „Априлци“. Знамето бе положено на Маньово бърдо, мястото на героичните боеве по време на Априлското въстание. След което тържествата продължиха с празничен концерт.

Инициативата за 110-метровия национален трикольор е на група сърцати млади хора – същите, които на Йордановден вече няколко години поред, обличат народните носии, за да влязат в ледените води на река Луда Яна за Богоявленския ритуал. Сега те отново се организираха, като идеята им бе подкрепена от общината, откъдето поръчаха да бъде ушито и самото знаме.

 

Заглавна снимка: Ангелина Карайлева – Манева