Начало Общество 112 години от рождението на бележития панагюрец проф. Георги Брадистилов

112 години от рождението на бележития панагюрец проф. Георги Брадистилов

СПОДЕЛИ

1904-1977_georgi_bradestilov_original

На 25 октомври 1904 г. (тогава 12 октомври), преди 112 години във възрожденския град Панагюрище, в семейството на учителката г-жа Нона Брадистилова (по баща Мотекова) и висшия служител от Министерството на финансите г-н Делчо Брадистилов, се ражда единородният им син Георги Брадистилов.

Започва житейският път на една уникална личност, на един ярък творец, на един забележителен родолюбец. Когато човек се опита да открои различни периоди в живота на личности като проф. Георги Брадистилов, има чувството, че греши. Защото вижда дълбокото единство на личността му и вътрешна връзка, обединяваща неговото творчество, неговото дело и неговия живот.

През 1923 година той завършва Трета Софийска гимназия и в същата година е приет в Софийския Университет (СУ), специалност “Математика”. 2 През 1927 година завършва Софийския Университет с отличие. Веднага след дипломирането си става редовен асистент в СУ, а 4 години по- късно заминава за една година на специализация в Сорбоната. Това е определяща година за неговия път в математическата наука. Тогава започват научните му контакти с известния математик Д-р Оскар Перон, под чието ръководство защитава дисертация в Мюнхенския Университет на 30 юни 1938 г.

georgi_bradistilov

Научните интереси на проф. Брадистилов, насочени към приложения на математиката, са определили неговото решение през май 1943 г. да се премести от СУ във Висшето Техническо Училище (ВТУ).

Така само на 39 годишна възраст той става извънреден професор и едновременно с това оглавява катедрата по Приложна математика във ВТУ. При преименуването на ВТУ в Държавна Политехника през 1945 г. той е избран за редовен професор на 41-годишна възраст. В музея на ТУ се съхранява заявлението му за допускане до участие в конкурса.

Само в рамките на 4 години проф. Георги Брадистилов получава доверието и му се възлага отговорността за изпълняване на трите ключови служби във всяко ВУЗ – Ръководител на катедра, Декан на факултет и Ректор.

Огромната му отдаденост на науката дава своите плодове и през 1958 г. той получава научната степен Доктор на физико-математическите науки. През 1966 г. е избран за Член-кореспондент по Диференциални Уравнения (ДУ) в Отделението за математически и физически науки на БАН. По-късно оглавява сектора ДУ в БАН.

Проф. Г. Брадистилов е участвал в многобройни научни изяви у нас и в чужбина.

Земният път на професор Георги Брадистилов завършва на 18 юни 1977 г.

Използвани са данни от труда на Доц.д-р Елена А. Върбанова