Начало Общество 13 КПП-та блокират Пловдив! Проверяват и пътниците в автобусите

13 КПП-та блокират Пловдив! Проверяват и пътниците в автобусите

СПОДЕЛИ

13 КПП-та вече са разположени на всички входове и изходи на Пловдив. Униформените проверяват всички автомобили. Целта е да се ограничи пътуването само при необходимост. Условията, при които хората могат да минават през пунктовете са три – заради професионален ангажимент, при здравословна причина и при адресна регистрация. И в трите случая полициаите. ще проверяват съответните документи.

„Във връзка с ограничаване на вирусната инфекция от тази нощ има допълнителни мерки. Необходими са две неща – разбиране от страна на всички граждани и от друга страна интензивен контрол от наша страна. Към момента хората не се съпротивляват на тези мерки и срещаме разбиране. Затова сме ние да правим компромиси и там където е необходимо ще допуснем хората да доставят храна или лекарства на своите близки. Всеки един случай е конкретен и ще подхождаме с разбиране, но не трябва да има и злоупотреби“, коментира старши комисар Йордан Рогачев.

В рамките на днешния ден всички, които работят извън града трябва да си набавят и декларации от работодателя.

Йордан Рогачев, коментира също така, че ще се извършва  проверка на всеки един, който се вози в автобуса. В случай, че полицаите преценят пътниците може да бъдат връщани.

Новите мерки поставят  и редици проблеми в Пловдив и съседните общини. На първо място известно е, че в Пловдив живеят няколко десетки хиляди души, които нямат адресна регистрация в града – нито настояща, нито постоянна. Само в район „Южен” те са около 12 000.

Така на практика те не могат да напуснат града, ако искат след това да се върнат, тъй като нямат основание да го сторят. Ако те работят в Пловдив, то може да си изкарат служебна бележка и с това да удостоверят напускането и влизането в града.

При хипотеза обаче, че те работят извън Пловдив, а нямат адресна регистрация тук, то няма да могат да се приберат до дома си след работа.  Много от въпросните хора работят в Индустриалната зона на Пловдив, която е извън пределите на града.

В същото време има хиляди пловдивчани, които живеят в Родопската яка и селата около Пловдив в община „Марица”. Редица от тях се водят на адрес в Пловдив и нямат регистрация в населените места.  Не е ясно дали те ще могат да се прибират до дома си. Тъй като мерките бяха обявени за влизане в областните центрове, но не бяха споменати за излизане.

Хората от „Родопи” и „Марица” с адреси там, пък използват Пловдив за пазаруване от хипермаркетите, както и редица други услуги.

Засега мерките са до края на извънредното положение – 13 април.