Начало Общество 138 години от славния Април 1876 отбелязваме днес

138 години от славния Април 1876 отбелязваме днес

57
0
СПОДЕЛИ

IMG_0865

Звън на камбани, кръст и знаме! Потомци, свели глави пред подвига на героите от Април 1876! Сълзи, бликнали съвсем спонтанно в очите ни, напомнящи, че сме славен народ. Чувство на гордост, напиращо в гърдите ни, шепнещо с гласа на кръвта. Същата кръв, с която дедите ни преди 138 години за заплатили за нашата Свобода!

С такива емоции потомците на априлци дадоха началото на честванията по случай 138-та годишнина от славната Априлска епопея.

Тържественото отбелязване на годишнината започна сутринта с литийно шествие, което тръгна от Историческия музей в Панагюрище. Начело на шествието беше Поибренският кръст – една от реликвите на Априлското въстание, придружавала Хвърковатата чета на Бенковски. В него взеха участие народният представител Христо Калоянов, кметският екип, председателят на Общински съвет Веселина Зумпалова-Ралчева, общинските съветници, РК „Традиция” и граждани. Предвождано от духов оркестър „Делчо Радивчев” тържественото шествие стигна до площад  „20 април”, където кметът на общината Никола Белишки издигна националното знаме.

В църквата „Свето Въведение Богородично” бе отслужена панихида в памет на загиналите герои.

Венци и цветя бяха поднесени пред Вечния огън от името на президента на Република България Росен Плевнелиев и председателя на Народното събрание Михаил Миков, от народния представител Христо Калоянов, от официални лица, политически партии, граждански организации, ученици, жители и гости на града ни.

Гости на честванията са представители от побратимения град Кавадарци, Македония.

Сред гражданите бяха и зам. председателите на ПП „България без цензура” Росен Петров и Ангел Славчев, както и зам.председателят на ВМРО Ангел Джамбаски.

Честванията ще продължат с възстановката „Мъжество и саможертва” от 17:00 часа на мемориалния комплекс „Априлци“. В нея ще вземат участие членове на Национално дружество „Традиция“, панагюрското женско дружество „Райна Княгиня“, представители на панагюрското читалище „Виделина 1865“ и младежката организация на БЧК.

От 20:30 часа на площад „20 април” ще се проведе тържествената заря-проверка. Слово за подвига на героите ще произнесе президентът на Република България  Росен Плевнелиев.

Повече снимки от днешния ден може да видите на фейсбук страницата ни.