Начало Здраве 14 март – Световен ден за борба с бъбречните заболявяния

14 март – Световен ден за борба с бъбречните заболявяния

СПОДЕЛИ

В много страни днес се отбелязва Световният бъбречен ден. Здравната инициатива е от 2006 година, посветена е на профилактиката и лечението на бъбречните заболявания и по традиция се провежда през втория четвъртък на март.
Инициатор и организатор на Световния бъбречен ден е Международна федерация на бъбречните заболявяния, а в нашата страна – Българската бъбречна асоциация и нефрологичното дружество. 

Тази година Световният ден за борба с бъбречните заболявания е под мотото – „Здрави бъбреци за всеки и навсякъде“. Идеята цели да се разпространи повече информация и да се повиши вниманието към бъбречните заболявания на широката общественост, а и на институциите.
През тази година бе отбелязана 50-годишнината от първото успешно присаждане на бъбрек в България в Александровска болница. В Диализния център в момента имаме успешно трансплантиран пациент и предстои трансплантация на друга, наша, пациентка, сподели д-р Милена Арнаудова, началник на Центъра.

Д-р Арнаудова подчерта, че за да се намали риска от развитие на болести, свързани с бъбреците храненето трябва да е здравословно, да се контролира кръвното налягане, да се избягват солта, да се консумират достатъчно течности, да има физическа активност, да се избягва приемът на твърде много лекарства. Хората, страдащи от бъбречни заболявания, профилактично трябва да посещават лекар два пъти годишно, съветват лекарите от Диализния център на болницата в Панагюрище.