Начало Общество 14 ноември е Световен ден на диабета

14 ноември е Световен ден на диабета

СПОДЕЛИ

На 14 ноември отбелязваме Световния ден на диабета. За трета поредна година Българска асоциация Диабет (БАД) организира инициативата "Месец на диабета".

През 2012 година мотото на месец ноември е на Международна диабетна асоциация IDF – "Диабет: Да защитим нашето бъдеще: Подходяща среда за всички. Правилно обучение за всички".
По инициатива на БАД ще бъде отслужен и тържествен молебен за здравето на всички хора с диабет в България. Той ще се състои в 17.00 часа в "Храм Св. София – Премъдрост Божия".
Една от стените на храма ще бъде осветена символично със синя светлина – свидетелство за съпричастността към това заболяване в световен мащаб. Изборът на синята светлина не е случаен: Синият цвят и кръгът са приети за лого на Световния Ден за борба с диабета, като символи на живота, здравето и синьото небе, което обединява всички народи.
14 ноември е още и Световния ден на ХОББ (Хронична обструктивна белодробна болест). По инициатива на Българското дружество по белодробни болести от 14:00 до 18:00 часа белодробни специалисти ще извършват безплатно изследване на дишането и попълване на въпросници в различни болнични заведения в страната.
14 ноември е обявен за Световен ден на диабета и се чества всяка година от 1991 година насам под егидата на Световната здравна Организация. През 2006 година с резолюция 61/225 на ООН той става ден, официално наблюдаван и от ООН. Датата е избрана умишлено, тъй като на този ден е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест, прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.
Днес, в над 160 страни по света, денят се чества от различни организации, компании, здравни сдружения и съмишленици, обединени от една цел: подобряване начина на живот и лечението на хората с диабет. Данните сочат, че през 2011 година диабетът е бил причина за смъртта на над 4 милиона и половина души, а над 465 милиарда долара са били необходими за лечение. Тези цифри шокират, още по-тревожно е, че се очаква през 2030 година заболелите от диабет да достигнат 552 милиона души.
У нас около 300 000 българи са с диабет. Други 250 000 възрастни страдат от болестта, но не го знаят, защото са засегнати от така наречения скрит диабет. Няма точна информация колко са децата диабетици до 18 години, но се приема, че те са около 3000. Страната ни е на 29-то място в Европа по качество на лечение на диабетиците.
Захарният диабет представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основна проява на това нарушение е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса. Съществуват два типа захарен диабет според това дали се налага зависимост от инсулин или не. Откриването на захарния диабет в предклиничната му фаза има съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения. Именно за това Международната Диабетна федерация реши, в продължение на 5 години – от 2009 до 2013 година – кампаниите по отбелязване на Световния ден на борбата с диабета да са посветени на обучението и превенцията на захарния диабет. /БГНЕС /