Начало Общество 14 юни е Световният ден на доброволния кръводарител

14 юни е Световният ден на доброволния кръводарител

СПОДЕЛИ

бчк-кръводаравяне

14 юни е ден на кръводарителя.  Отбелязва  се от 2004 г. по инициатива на Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст, Международното дружество за кръвопреливане и Международната федерация на организациите на кръводарителите

Всеки кръводарител помага за подобряването на качеството на живота или спасяването на трима нуждаещи се. Кръводаряването е напълно доброволно и осъзнато действие, сравнимо с донорството на органи. Търговията с кръв е незаконна, тя е и вредна и потенциално опасна. Когато си купуват кръв, нуждаещите  рискуват дарителят да скрие редица инфекции, само за да се облагодетелства. (тази ситуация е позната на всеки, който е имал близък, който е имал нужда от кръвопреливане – пред кръвния център където трябва да се даде кръв винаги има хора, които предлагат кръв срещу заплащане. Доколкото казват, че го правят доброволно, не могат да бъдат санкционирани)

Всеки ден у нас около 600 души се нуждаят от кръвопреливане. Това са най-често пострадали при пътни инциденти или хора с кръвни заболявания, една трета от тях са деца. Кръводарителите в България са 170 хиляди през последните три години, но 70% от тях са роднини на пациенти, а доброволците са малко.

Всяка дарена кръв се тестува за СПИН, хепатит В, хепатит С и сифилис. И когато тези изследвания са отрицателни, тя дотогава седи в т.нар. “хладилник-склад” карантина, тя не се освобождава. Всички тези изследвания трябва да са отрицателни, тогава се слага етикет и се пуска да бъде преливана в някоя болница.

Карл-Ландщайнер-600x463

Защо датата е 14 юни? Защото на тази дата е роден  Карл Ландщайнер – откривателя на кръвните групи. В негова чест датата е обявена за Световен ден на безвъзмездното кръводаряване. Австрийският имунолог Карл Ландщайнер е роден на 14 юни 1868 г. във Виена. През 1929 г. получава американско гражданство. Умира  в Ню Йорк през 1943 г.

Едно от най-големите призвания в неговата кариера е свързано с Нобеловата награда за физика и медицина, която получава през 1930г. за откриването на основните кръвни групи и създаването на системата ABO, която ги идентифицира и революционизира изцяло преливането на кръв и откриването на подобни клетки в човешкия организъм.