Начало Общество 1405 талантливи деца с допълнителни стипендии от държавата през 2020 г.

1405 талантливи деца с допълнителни стипендии от държавата през 2020 г.

СПОДЕЛИ

1405 ученици от държавни, общински и частни училища ще получат еднократно финансово стимулиране или стипендии, но не за успех, а за класирене на първо, второ или трето място на конкурс, олимпиада или състезание на национално или международно равнище, а в областта на спорта – на първите три места на олимпийски игри, световно, европейско или балканско първенство или на първо място на финали на държавно индивидуално първенство или финали на ученически игри.

Това предвижда проект на програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2020 г. на министъра на културата Боил Банов.

Публикуваният за обществено обсъждане документ съдържа и списък на конкурсите, олимпиадите и състезанията, които осигуряват подпомагане или стипендия за най-добрите. Еднократната сума е до 195 лв. и е за подпомагане на обучението в курсове по изкуства, наука и спорт, за участие на деца в пленери, обучителни и тренировъчни лагери, в национални и международни конкурси, олимпиади и спортни състезания.

Стипендиите се предоставят 12 месеца и са по 135 лева месечно. Такива са предвидени за учениците от държавните, общинските и частните училища, които ще участват в конкурсите, състезанията и олимпиадите по програмата.

Броят на децата, предложени за еднократно финансово подпомагане и за стипендии – 1405 – е съобразен с практиката през последните години и с анализа от представянето на децата на различните национални и международни конкурси, олимпиади и състезания в областта на изкуството, науката и спорта, уточнява министър Банов.