Начало Култура 141 години Свобода чествахме в Панагюрище (С ВИДЕО)

141 години Свобода чествахме в Панагюрище (С ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Великите дати в нашата история са ни дали повод да бъдем горди българи, но има една дата, която ни е дала най-ценното за един народ, неговата Свобода.

3-ти март е дата, която ни носи усещането за принадлежност към нация със собствен език, род и религия и всичко това благодарение на знайните и незнайни герои дали живота си за нашата свобода.

141 години от Освобождението на България от турско робство бяха отбелязани днес в Панагюрище с празнична програма.

Честването започна на площад „20 април“ с издигането на националния трибагреник от кмета Никола Белишки под звуците на химна на Република България, изпълнен от Духов оркестър „Делчо Радивчев“.

Градоначалникът поднесе цветя на паметника на Георги Бенковски, а членовете на Регионален клуб „Традиция“ произведоха залп в чест на героите, загинали за освобождението на България.

Празнично шествие, водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“, град Панагюрище и Регионален клуб „Традиция“, в което се включиха областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова, общински съветници, представители на културни и образователни институции, жители и гости на града, се отправи към Катедралния храм „Свети Георги Победоносец“.

Благодарствен молебен бе отслужен от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и свещеници от Панагюрска духовна околия.

Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов

Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов

Публикувахте от PIA-News в Неделя, 3 март 2019 г.

В знак на признателност бяха положени цветя и пред паметниците на Павел Бобеков, Орчо войвода и Райна Княгиня.

От площад „Райна Княгиня“ празничното шествие се отправи към паметника на генерал Дандевил, където директорът на Историческия музей в Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов припомни факти от историята и славните събития.

Изминаха 141 години от онези съдбовни дни за българския народ, когато след пет века чуждо и верско иго, в резултат на победоносната Руско-турска война възкръсва българската държава. Пет века продължава борбата на народа ни против турския поробител. Тя започва с ранните въстания, преминава през хайдутството и четничеството и има своя апотеоз в Априлската епопея.“

3 март в Панагюрище – слово на директора на Исторически музей Атанас Шопов

3 март в Панагюрище – слово на директора на Исторически музей Атанас Шопов

Публикувахте от PIA-News в Неделя, 3 март 2019 г.

Приветствие за празника проинесе и кметът на община Панагюрище Никола Белишки.

На днешния ден ние се прекланяме пред подвига на всички онези смели опълченци, руски, румънски и финландски воини, които със своята сила и воля сложиха край на петвековното турско робство. Но нека не забравяме, че тази свобода не е подарена. Тя е изстрадана, тя е желана, тя е извоювана. Извоювана не само със жертвите от Руско-турската освободителна война, а и с жертвите от четническите, хайдушките движения, жертвите от Априлската епопея. Всички онези, които даваха мило и драго за бъдещето на България.“

Тържествено честване на Националния празник на Република България продължи с програма на възпитаниците на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище – Християн Балев, Иван Зяпков, Сияна Кокотанекова, Стивани Джунова, Кристиана Чуклева, Лъчезар Ковачев и Лора Коруджиева.

Християн Балев

3 март в Панагюрище

Публикувахте от PIA-News в Неделя, 3 март 2019 г.

Сияна Кокотанекова, Стивани Джунова, Кристиана Чуклева

3 март в Панагюрище – Сияна Кокотанекова, Стивани Джунова, Кристиана Чуклева

Публикувахте от PIA-News в Неделя, 3 март 2019 г.

След едноминутното мълчание венци и цветя на признателност бяха поднесени от областния управител на област Пазарджик, от Общински съвет, от кмета на община Панагюрище, от политически партии, институции, училища, организации, предприятия и признателни граждани.

Тържественото отбелязване на Националния празник на Република България – Трети март завърши с празнични салюти на представителите на Регионален клуб „Традиция”.

СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА