Начало Здраве 143 от 500 прегледали се жени имат проблем с гърдите

143 от 500 прегледали се жени имат проблем с гърдите

СПОДЕЛИ

От преминалите до момента през безплатните профилактични прегледи за рак на млечната жлеза 500 жени, при 143 са открити проблеми, налагащи уточняване, проследяване или провеждане на спешна интервенция. От всички жени, преминали до момента профилактичен гинекологичен преглед, 130 ще бъдат проследени допълнително или оперирани. Тези данни съобщава в интервю за вестник "Здраве"управителят на МБАЛ "Събо Николов" д- Мая Влайкова. Пред изданието Влайкова споделя, че болницата ни постепенно е започнала да изчиства дълговете си, а като сериозен проблем посочва липсата на кадри, които все по-трудно се привличат в провинцията.

"Добрата новина е, че в Панагюрище има много силен бизнес, който е твърдо на страната на болницата, а и самите панагюрци са готови с цената на всичко да си защитават болницата и го правят непрекъснато. Ние имаме дарения както от много големи фирми, така и от пенсионери с 200 лева пенсия, но от сърце. Именно това ни дава възможност да вървим напред. Доверието към болницата се възвръща, започват да идват все повече пациенти, не само от Панагюрище, а и от Пирдоп, Копривщица, Мирково, Челопеч.." – споделя д-р Влайкова. От интервюто става ясо, че в болницата предстои да бъдат въведени съвременни методи, които са нови за България – например обезболяване на раждането по метод, базиращ се на акупунктурата, въвеждане на лапароскопска диагностика, която се прави на малко места у нас и др.

4 КОМЕНТАРА

  1. Кърменето е доказана профилактика срещу развитието на рак на гърдата, няма мамолог, който да не пита дали си кърмила. И големите женки, дето ги мързи да кърмят, после си носят последствията. За втория фактор няма да пиша, че още по-зле звучи. Но е свързан с масовата ниска полова култура. Да, има и един официален, наследствен фактор, но ако кърмиш и водиш нормален полов живот, вероятността да се прояви е минимална или ще се прояви късно.
    Никой нищо не чете, после само реване.




    0



    0
  2. Lora тези прегледи за за се установи дали имат тези жени някакви ракови заболявания а не е курс за кърмене Не се издават удостоверения за завършен курс с отличен Не виждам какво е общото между тези две неща Коментарът ти не е много уместен




    0



    0