Начало Общество 15 февруари е Международният ден на деца с онкологични заболявания

15 февруари е Международният ден на деца с онкологични заболявания

СПОДЕЛИ

home-pOz4E4-6UaZtX_j

И тази година България ще се включи с инициативи по повод 15 февруари – Международния ден на децата с онкологични заболявания. Омбудсманът Мая Манолова и Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ организират пижамено парти по повод 15 февруари – Международен ден на децата с онкохематологични заболявания.

Целта на инициативата е да се привлече вниманието на обществеността и отговорните институции към проблемите на децата, болни от рак, като наблегне и на факта, че по време на лечението им те прекарват дълго време по пижами в болничните стаи, съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Празникът ще почете смелостта, издръжливостта и силата на децата и юношите, борещи се с тежката болест.

Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ е създадено от родители на деца с тежката диагноза. В България, средно на година, се разболяват между 100 и 150 деца на възраст от 0 до 18 г. С прилагането на съвременните методи на лечение и при наличие на всички необходими лекарства, се постига дълга ремисия – до 5 години – при деца с левкемия. А шансовете за пълно излекуване са между 65 и 85 %. В България има много проблеми, свързани с лечението на онкохематологичните заболявания при децата. Но въпреки всичко, децата се борят упорито за живота си и успяват да преодолеят болката, невъзможността да се занимават с любимите ежедневни неща, да ходят на училище и да се срещат с приятелите си. Много често те са по-силни от нас.