Начало Бизнес 15 интересни и малко известни факта за парите

15 интересни и малко известни факта за парите

СПОДЕЛИ

Винаги можем да научим нещо ново за парите – било то за спечелването или харченето. А защо не и няколко интересни и малко известни факта?

Никой не знае произхода на знака за долар. Бюрото за гравиране и печат на САЩ обаче има доста добро предположение. Според правителствената агенция, преди издаването на първия хартиен щатски долар през 1875 година, широко са били използвани испанските и мексикански песос, които са се изписвали така – PS. Постепенно обаче S е започнало да се изписва върху P и така до познатия на всички днес – $.

А ако Бил Гейтс започне да харчи по 1 млн. долара на ден, ще му отнеме 218 години да изхарчи всичките си пари.

Китайците са били първите, които са използвали книжни банкноти още по времето на династията Тан (618-907). Това е било цели 500 години преди тази практика да започне в Европа.

Ако съпругата или дългогодишна партньорка има по-голяма заплата от мъжа, се увеличава вероятността той да развие еректилна дисфункция или невротичност.

Друго проучване показва, че милионерите изпитват по-голямо удоволствие при секс. Жените пък изпитват по-голямо удоволствие, когато партньорът им е богат.

В противовес с очакванията, нарисуваният модел автомобил на 10-доларовата банкнота не моделът T Ford. Той е рисунка на човека проектирал банкнотата.

Марта Уошингтън е единствената жена, чийто портрет се появява на щатска банкнота.

Най-кратък е животът на еднодоларовите банкноти – 22 месеца, докато 5-доларовите живеят по 2 години.

Най-честата причина за развод са именно парите и по-точно споровете за тях.

Най-ранната форма на банки са били религиозните храмове. Там хората съхранявали житото или благородните метали, които използвали за разплащане.

Уолтър Кавана, който живее в Калифорния, е известен като „Мистър Пластик Фантастик“. Причината е, че притежава над 13 000 кредитни карти – най-голямата колекция в света.

Думата „кеш“ идва от китайски. Една кесия със сто монети на китайски се наричала „кеш“.

В световен мащаб хазартният сектор формира по-голяма печалба от филмовия и музикалния сектори, хотелиерския бранш, круизите, спортът и увеселителните паркове. Взети заедно.

Най-голямата и скъпа монета в света е изсечена в Австралия. Диаметърът й е 80 см., а дебелината 12 см. и е направена от чисто злато. Официалната стойност, изсечена на нея, е 1 млн. долара. Но само стойността на златото, от което е направена, е 50 млн. долара.

Ако имате 10 милиарда банкноти по 1 долар и ги харчите всяка секунда по един всеки ден, ще са необходими 317 години, за да фалирате.