Начало Здраве 15 септември – Световен ден на лимфома

15 септември – Световен ден на лимфома

304
0
СПОДЕЛИ

fb_img_1473930954632

В понятието лимфом се обединяват едни от най-често срещаните онкологични заболявания, които засягат всички възрастови групи, имат различна прогноза, изискват продължително лечение и наблюдение на пациентите, и това ги превръща в социално значимо заболяване, обясни хематологът в отделението по медицинска онкология на „Уни Хоспитал“ д-р Виктория Върбанова. В Световния ден на лимфома – 15 септември, д-р Върбанова подчерта изключителната важност на ранната диагностика, която изисква мултидисциплинарен подход, тясна колаборация между висококвалифицирани медицински специалисти и тя препоръчва да се прави в многопрофилни болници.
Наличието на много и различни специалисти в „Уни Хоспитал“, непрестанната връзка между тях чрез мултидисциплинарни обсъждания позволяват установяването на дадения здравословен проблем, ако е потърсена лекарската помощ навреме, сподели д-р Върбанова.
Лимфомът е злокачествено заболяване на кръвта, което засяга най-често лимфните възли. Около 90% от случаите на лимфоми са на хора в трудоспособна възраст. Статистиката показва, че на всеки 24 часа някъде по света се регистрират 1000 нови случая на лимфом, като 95% от хората не знаят нищо (или имат много малко познания) за проблема.
Целта на днешния ден е да се повиши информираността за лимфомите – Ходжкинов, не-Ходжкинов, хронична лимфоцитна левкемия и др. – и по този начин да улесни разпознаването на симптомите и ранната диагносттика.