Начало Здраве 1548 граждани са поставени под карантина в областта

1548 граждани са поставени под карантина в областта

СПОДЕЛИ

51 са заразените в област Пазарджик. 20 от тях са хоспитализирани-17 в „Инфекциозно отделение“ в болницата в Пазарджик, 2-ма в ЧБ“ Хигия“ и 1 в „Уни Хоспитал“ в Панагюрище. 1548 граждани са поставени под карантина в областта. До момента са излекувани 13 лица, това съобщи областният управител Стефан Мирев по време на днешното заседание на областния кризисен щаб.

Няма да бъде лошо, ако има полицейска охрана пред МБАЛ-Пазарджик, тъй като ведомствената към здравното заведение не е достатъчна, коментира зам.-директорът на държавната областна болница д-р Димитър Савов по време на заседанието.

Той даде пример с това, че покрай празника Гергьовден доста групи от ромско население без маски се събирали пред различните отделения, осъществявали контакти с лежащо болните пациенти и това може да доведе до влошаване на ситуацията със заразени от коронавируса. Д-р Савов подчерта, че 10-мата служители на болницата, дали положителни проби за COVID-19, сред които и началникът на местната реанимация, са в добро здравословно състояние.

Отделението по анестезиология и интензивно лечение бе под 24-часова карантина и вече може да приема пациенти. До момента са изпратени 145 проби на работещи в социалните услуги в областта, като са обхванати Домовете за стари хора в Пазарджик, с. Главиница, Батак и Велинград и Дома за деца с умствена изостаналост, съобщи шефката на Регионалната здравна инспекция в града д-р Фани Петрова.

Създадена е организация и останалите здравни заведения в Пазарджик могат да приемат болни с COVID-19, като за периода от 4 до 7 май са обработени 309 контактни лица и са поставени под карантина.