Начало Култура 19 август: Отбелязваме Световния ден на фотографията

19 август: Отбелязваме Световния ден на фотографията

СПОДЕЛИ

На 19 август светът отбелязва Международния ден на фотографията. Датата се приема за рожден ден на фотографския процес. На този ден преди 173 години Френската академия на науките и изящните изкуства в Париж официално обявява изобретяването на фотографията от художника Луи Дагер.

Френското правителство придобива изобретението и го предоставя на разположение на обществото.

Опитите за фотографиране обаче датират отпреди това. Смята се, че първата успешна фотографска снимка е направена през 1822, но не е запазена. Първата, достигнала до нас, е от 1826 и е дело на френския изобретател Жозеф Нисефор Ниепс.

През 1829 Ниепс подписва договор за сътрудничество с Луи Дагер. Само 4 години по-късно, през 1833, Ниепс умира неочаквано от инсулт, но Дагер продължава опитите за усъвършенстване на фотографския процес. Макар и без научно образование, Дагер прави изключително важни открития, с които поставя началото на фотографския процес.

Така през 1839 Дагер официално обявява, че е изобретил фотографски процес, за който използва посребрена медна плочка, наречен дагеротипия. До края на 19 век продължават стремежите за усъвършенстване на процеса.

Масово навлизане на фотографията сред потребителите обаче започва чак в началото на 20 век, когато започват да се появяват първите фотоапарати.

Първата запазена успешна снимка на Жозеф Ниепс, направена около 1826.

Първата съхранена фотографска снимка на българи е от 1842 – 1843. На портрета са фотографирани във Виена възрожденецът Тодор Минков с майка си. Счита се, че фотографията е направена от българина Анастас Йованович.