Начало Общество 2 години ни вест, ни кост от изчезналата Стоянка

2 години ни вест, ни кост от изчезналата Стоянка

21
0
СПОДЕЛИ

 Мария МАСЛЕВА

stoyanka

Две години няма следа от панагюрката Стоянка Дудекова  Майката на две деца изчезна безследно на 26 март 2014 година, в Карлово, където живеела от години.

Следите й се губят в 4:20 сутринта, когато тя тръгнала на работа, но така и не стигнала до спирката на служебния автобус, която е на 300 м от дома й.

Основните хипотези, по които разследващите работеха бяха за отвличане или убийство, а главен заподозрян бе бившият съпруг на Стоянка, който е имал забрана да приближава дома и местоработата й на разстояние по-малко от 100 м, тъй като пред непълнолетните си деца се заканил да я застреля, когато тя му поискала развод. Улики срещу него обаче не бяха открити.

Криминалистите няколко пъти са сравнявали ДНК, взета от слюнките на двете деца на Дудекова и от баща й, с проби от неразпознати трупове на жени, открити у нас и в чужбина. Съвпадения обаче нямаше.

Друга версия, която бе разгледана от разследващите бе за бягство на Стоянка. Близките й отхвърлиха подобна версия. Според тях тя е била всеотдайна майка и не би зарязала децата си.

Лъч надежда се появи на 28 декември 2014., когато в списъка на спасените пасажери от горящия край остров Корфу ферибот „Норман Атлантик” излиза името С. Божилова. Тази фамилия Стоянка е носела до развода със съпруга си Веселин Божилов през есента на 2013 г. Проверката бързо показва, че става въпрос за друга българка.

През август 2015 година досъдебното производство за изчезването на Стоянка бе прекратено. Жената продължава да се търси от Интерпол и фигурира в Шенгенската информационна система.