Начало Общество 21 нови случая на COVID-19 у нас! Мутафчийски предупреди, че млади хора...

21 нови случая на COVID-19 у нас! Мутафчийски предупреди, че млади хора в България го карат тежко

СПОДЕЛИ

21 са новите случаи на коронавирус у нас. Така броят им стана 163, от които 3-ма починали и 3-ма оздравели. Новите случаи са 18 от София, като с тях стават 103 случая в столицата. В Бургас още двама плюс един от Пещера.

„Средната възраст на починалите е 75 години. Но има 8 със сериозна симптоматика между 20 и 50 години, което означава, че не само възрастните го карат тежко. Никой, никога не е казвал, че тозш вирус не поразява млади хора. Напротив, смъртността само е по-ниска”, каза Мутафчийски. Сред болните и 25-годишен лекар с двустранна бронхопневмония. Със същата диагноза е и мъж на 34 години в Токуда, който е с положителна проба за COVID-19. Генералът се възмути, че продължава безгрижието по улиците и напомни, че има 600 души загинали в Италия за 24 часа.

„Пикът на заболяването няма да е този месец – дали ще е в края на април или май месец, дай боже, не се знае, но предстои да разберем. Ако продължаваме с този темп до септември, едва ли ще останат много хора, които да дават брифинги тук, включително и аз”, каза ген. проф. Венцислав Мутафчийски.  Той каза, че всички препарати за лечение на коронавирус са изпробвани, няма медикамент, който да оправдае очакванията, а хининът не е панацея.

„Никога не е имало изследване за нашия хининов препарат. Всички препарати са изпробвани в неистовото търсене на препарат, който може да бъде ефективен. За хининовия препарат има данни, че оказва някакво влияние, но и това не е съвсем достоверно.В гайдлайна на Китай и СЗО се препоръчва заедно с антибиотик“, каза проф. Мутафчийски.

Той се разгневи и на частна лаборатория, която не спазва разпоредбите.

„Една частна лаборатория, вместо в Щаба, се обаждат на пациентите, казват на пациентите, че са положителни, пращат ги в болница.В момента в Пирогов и ВМА има пациенти, които истерично искат да влязат в болница. Пациентите, които са положителни и  с лека симптоматика, остават вкъщи. Температура и кашлица не е повод за хоспитализиране. Задухът е тревожен признак – тогава трябва да се обадят на Бърза помощ да ги извозят”, каза още шефът на ВМА.

В  болница „Токуда” има един заразен млад мъж,  на около 34 години, с двустранна бронхопневмония. Оттук нататък РЗИ затваря болницата за дезинфкция за 24 часа, запечатва се самото отделение. След 24 часа болницата ще продължи да функционира. Дотогава е осигурен чист коридор на болните на хемодиализа и родилки.

Карантината в болица „Софиямед”, където е хоспитализиран Кирил Домусчиев и лекар, дал положителна проба, все още продължава.