Начало Бизнес 21 представители на водещи британски компании посетиха „Асарел-Медет“ АД

21 представители на водещи британски компании посетиха „Асарел-Медет“ АД

СПОДЕЛИ

Двадесет и един представители на водещи британски компании посетиха „Асарел-Медет“АД на 16 март. Визитата бе организирана от посолството на Кралство Великобритания в България, а делегацията бе водена от г-н Тим Буйсере – търговски аташе към дипломатическата мисия. Групата включваше представители на производители на минно оборудване, консултантски фирми, проектантски, финансови и инвестиционни компании oт минерално-суровинната индустрия.
Гостите бяха посрещнати от изпълнителния директор и председател на Управителния съвет на „Асарел-Медет“ АД инж. Делчо Николов, който представи историята, политиките и финансовите резултати, след което повече от час отговаря на конкретни въпроси, свързани с устойчивото развитие на дружеството, екологичната политика, социалните придобивки и условията на труд в компанията. „Не познаваме в световната практика друго предприятие, което да преработва ефективно руди с толкова ниско съдържание на мед. Това ни кара да избираме най-доброто оборудване и най-добрите технологии, да мотивираме екипа си и да не допускаме никакви компромиси с качеството. Готови сме да споделяме идеи и да си партнираме с всяка от Вашите компании, която би ни помогнала да постигнем още по-високи резултати. Разчитаме на Вашите идеи и предложения за бъдещи съвместни проекти“, обобщи инж. Николов.
По време на обиколката в дружеството британските предприемачи се запознаха с управлението на технологичните процеси в диспечерския пункт на Рудник „Асарел“, след което разгледаха най-модерната в Европа инсталация за екстракция и електролиза на катодна мед от руднични води.
„Аз съм изключително впечатлен от видяното в „Асарел-Медет“ и благодаря за това, че представители на британски компании имаха възможността да се запознаят с работата на едно модерно и успешно управлявано българско предприятие“, заяви г-н Буйсере, а посетителите изразиха надежда, че това посещение ще даде старт на нови партньорства.
Ден по-рано представителите на британския бизнес взеха участие във форума „Минна търговска мисия 2018“ заедно с Н. Пр. посланикът на Кралство Великобритания г-жа Ема Хопкинс, зам.-министърът на енергетиката г-н Жечо Станков, г-н Андрей Делчев – член на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД и други мениджъри на водещи български компании от минерално-суровинния отрасъл. Сред обсъжданите теми бяха европейската политика по суровините, правните регулации и съвременните тенденции в развитието на сектора. „Асарел-Медет“АД беше единствената българска компания, която гостите избраха да посетят.