Начало Политика 22 партии и коалиции са допуснати до изборите, броят им може да...

22 партии и коалиции са допуснати до изборите, броят им може да се увеличи

СПОДЕЛИ

Броят на регистрираните политически субекти за участие в предсрочните парламентарни избори на 26 март засега е 22 партии и коалиции, след като 5 от партиите, които подадоха заявления, в крайна сметка получиха отказ от ЦИК след проверките на комисията, пише Капитал. Все още обаче съществува хипотетична възможност този брой да се увеличи, доколкото някои от отхвърлените партии вече са подали жалби в съда срещу отказа на ЦИК. За някои от тях срокът за подаване на жалби не е изтекъл – той е тридневен от датата на обявяване на решението на ЦИК.

Сред партиите, които не получиха регистрация, е „България без цензура“ на Николай Бареков, който настояваше в бюлетината да бъде записано новото име „Движение Презареди България“. Името на партията му беше сменено на конгрес, но съдебното решение за новото име не беше излязло към 8 февруари – крайния срок за подаване на заявления в ЦИК.

Друго е основанието да бъде отказана регистрацията на останалите четири партии: „Обединение на българските националисти „Целокупна България“ на Григор Велев, „Национално движение Единство“ на Никола Иванов, „Български съюз за директна демокрация“ и „Български национален съюз“ на Боян Расате – те не са успели да съберат поне 2500 подписа на избиратели в своя подкрепа.