Начало Общество 2200 лева са необходими за нормален живот на 4-членно семейство

2200 лева са необходими за нормален живот на 4-членно семейство

47
0
СПОДЕЛИ

pari

В края на юни стойността на необходимата издръжка за живот на човек от четиричленно домакинство е 559.95 лв, е казал вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков пред журналисти.

За нормален живот на 4-членно домакинство са нужни месечно около 2 240 лв. Тази сума е минималната за нормално посрещане на разходите за храна, образование, почивка – спрямо средните български стандарти.

По данни на НСИ от първото тримесечие, под издръжката на живота живеят 23% от домакинствата, с доход до 340 лева – 58%, което е над 4 милиона лица. Така излиза, че 80% от домакинствата в България живеят с доход под необходимия, изчислен от КНСБ.

През периода април-юни на член от домакинство са били необходими средно 600 лева, за да покрие жизнените си разходи, отчитат синдикатите.

Намалението в издръжката на живот от 0,6 процента от КНСБ определят като козметично и логично, тъй като през второто тримесечие по традиция плодовете и зеленчуците имат по-ниски цени, но увеличението на тока и парното от 1 юли, дъждовете, които унищожиха реколтата, ще доведат до покачване на издръжката на живота, е прогнозата на КНСБ.

От синдиката констатират, че в някои дейности заплатите изостават спрямо ръста на производителността на труда. При производството на компютри и комуникационни системи ръстът на производителността е 32 процента. В същото време заетите намаляват, а заплатите се покачват само със 7,4 на сто.

Вицепрезидентът на синдиката Николай Ненков е подчертал, че са необходими нови политики по доходите. Предлага се минималната заплата през следващата година да бъде 400 лева, което ще е половината от средната заплата за страната, както и да се приеме необлагаем минимум от 500 лева.